Kladionice izabrale papu: Kardinal Anđelo Skola se seli iz Milana u Vatikan

Kardinal Anđelo Skola, sudeći prema kladionici "Vilijam Hil", ima izglede za pobedu od 11:4, prenosi agencija AFP.

Kladionica "Pedi Paur", međutim, kardinala Skolu smatra najsigurnijim kandidatom za papu i daje mu izglede od 3:1, što znači da sigurna opklada na ovog šesdesetjednogodišnjaka neće doneti mnogo novca.

Drugoplasirani kandidat, sudeći prema onlajn kladionici "Oddschecker.com", je Piter Turkson (64) iz Gane, koji bi bio prvi crni papa u istoriji. Njegove izglede i "Vilijam Hil" i "Padi Pauer" ocenjuju sa 7:2. Turkson je, naime, bio smatran favoritom, sve dok nije dao intervju CNN, u kojem je povezao pedofiliju sa homoseksualnošću.

Na trećem mestu, po kladioničarima, je italijanski kardinal Tarcisio Bertone. Njegov izbor eksperti smatraju nemogućim, jer je kao državni sekretar Benedikta XVI doprineo velikim podelama u Crkvi. Bertone privremeno upravlja dnevnim poslovima Crkve širom sveta, pre nego što se izabere novi papa.

Vatikanski stručnjaci smatraju Marka Ouleta iz Kanade za jednog favorita, ali ga kladioničari stavljaju tek na četvrto mesto, dok se brazilski kandidat Odilo Šherer nalazi na petom mestu.

Profesor Ligton Vogan Vilijams, direktor Jedinice za istraživanje klađenja na Poslovnoj školi u Notingemu, smatra da bi ovaj izbor pape mogao biti jedan od nesportskih događaja sa najviše uloženog novca u istoriji klađenja.

- Kladioničarski izgledi su najbolji vodič koji možemo imati za konačni rezultat - rekao je on.

Vilijams je procenio iznos opklada na starije kardinale na oko 11,5 miliona evra.

Kardinali koje favorizuju kladioničari, po svemu sudeći, kao da najbolje odgovaraju izboru vatikanskih eksperata. S druge strane, iskusni posmatrači upozoravaju da su konklave potpuno nepredvidljive, kao što je to bio slučaj sa izborom Karola Vojtile 1978. godine.

Katolička crkva ne brani kockanje, ali se ograđuje od kladioničara i upozorava: "Strast za kockom preti da postane ropstvo. Nepravedne isplate i varanje u igrama su ozbiljna stvar".

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.