Vlada Hrvatske oštro kritikovala Mišela Platinija

"Ovakav način obraćanja putem otvorenog pisma predsedniku Vlade Hrvatske smatramo diplomatski neprimerenim, ali svejedno smo uvereni i očekujemo da će sve uključene strane preduzeti odgovarajuće mere s ciljem da predstojeća utakmica između reprezentacija Hrvatske i Srbije prođe bez incidenata da bismo u budućnosti eliminisali bezrazložna prozivanja nadležnih tela Vlade Hrvatske", ističe se u pismu koje su potpisali ministri policije i sporta Hrvatske Ranko Ostojić i Željko Jovanović.

Predsednik UEFA uputio je krajem februara otvoreno pismo premijeru Hrvatske Zoranu Milanoviću u kojem ga je upozorio na problem huliganizma.

"Smatramo neprimerenim tezu da isključivo od Vlade Hrvatske zavisi sudbina hrvatskog fudbala, jer organizator takmičenja nije Vlada već Fudbalski savez Hrvatske i udruženje klubova prve hrvatske lige koji su dobili jasna uputstva vezana uz primenu postupka licenciranja fudbalskih klubova, a koji će uveliko pomoći Ministarstvu
unutrašnjih poslova prilikom primene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima",
navodi se u pismu Ostojića i Jovanovića.

U pismu piše da Vlada ulaže ogromne napore kako bi iskorenila problem huliganizma i svela ga na najmanju moguću meru.

"Naše je mišljenje, a sigurni smo da nije usamljeno, da sigurnosna situacija u Hrvatskoj nije lošija niti više zabrinjavajuća od ostatka Evrope, koja se takođe susreće s rasnom diskriminacijom, neredima koji često završavaju s najtežim oblikom nasilja", piše u pismu koje je poslato, kako se navodi, po nalogu hrvatskog premijera.

Dodaje se da su resorni ministri i Vlada svesni problema, ali da ne mogu da se slože s njegovim potenciranjem u nedavnom Platinijevom pismu, "pogotovo u svetlu kladioničarskih i korupcijskih afera koje ovih dana potresaju samu UEFA".

Navodi se i da je potpuno neprihvatljiv stav HNS-a koji svoju odgovornost za nerešavanje problema pokušava da prebaci na Vladu, posebno u svetlu postupka licenciranja i sigurnosnih uslova na stadionima koje je dužan da osigura organizator utakmice, odnosno vlasnik stadiona.

U pismu se podseća i da su predstavnici Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutrašnjih poslova održali nekoliko sastanaka, iz kojih su proistekle vrlo konkretne mere, kao što je osnivanje Nacionalnog tela za borbu protiv nasilja u sportu.

Član Izvršnog odbora UEFA Grigorij Surkis rekao je da je iznenađen što je Platinijevo pismo premijeru ocenjeno diplomatski neprimerenim i dodao da se nadao dijalogu.

On je to kazao na današnjoj godišnjoj skupštini HNS-a, čiji je bio gost.

Surkis je prethodno rekao da deo problema huliganizma leži u odsustvu akcija hrvatskih vlasti protiv huliganskih ispada.

Beta

Pogledajte još