Dačić: Daleko smo od dogovora sa Prištinom

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije Dačić je rekao da nema pomaka po pitanju stepena nadležnosti i da je osnovni problem što Priština ne prihvata da menja svoje zakonodavstvo.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednika Tomislava Nikolića da je Priština popustila po pitanju sporazuma, Dačić je rekao da on "prenosi realno stanje stvari".

"Priština je popustila u odnosu na stavove od pre dva ili tri sastanka", rekao je Dačić.

Premijer je dodao da Srbija predlaže da zajednica srpskih opština na Kosovu ima odlučujući uticaj u oblasti policije i pravosuđa i da je to dogovor koji bi garantovao političku stabilnost.

Srbija insistira da se formira zajednica srpskih opština

Dačić je rekao je da Srbija insistira na tome da se formira zajednica srpskih opština na Kosovu koja će imati neke od ključnih nadležnosti i svoje organe. On je kazao da bi zajednica opština trebalo da ima svoju skupštinu, predsednika, potpredsednika, savet ili veće.

Dačić je kazao da je Srbija spremna i za kompromis oko načina biranja organa zajednice, ali ako ona dobije veće nadležnosti. Kao prioritet među nadležnostima on je pomenuo bezbednost i, pre svega, policiju.

"Dajte nam zajednicu srpskih opština koja će imati šta da radi ili nemojte više da gubimo vreme na to", rekao je Dačić.

Premijer je kazao da je taj stav preneo i Ketrin Ešton i da oko takvih stvari "neće biti cenkanja".

"Nisam optimista da će taj proces biti uspešno završen jer nismo razgovarali sa prištinskom stranom", rekao je on.

On je rekao da Srbija želi da nastavi evropski put ali da se to pitanje može rešiti jedino političkim dogovorom, uz međunarodne garancije.

Dačić je rekao da je zadovoljan jučerašnjim sastankom i izrazio nadu da će Evropska unija uložiti maksimum napora da se dođe do dogovora.

Premijer je rekao da Srbija "nema nikakvih problema sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton", ali da ne zna da li će Priština prihvatiti srpske predloge.

On je izrazio očekivanje da će Ešton doći u Beograd, posle posete Prištini, kako bi nastavili razgovore.

Dačić je naveo da je faktičko stanje da Srbija na jednom delu Kosova nema vlast, kao što je faktičko stanje da Priština nema vlast na severu Kosova.

"Nijedan rezultat ovih pregovora neće biti promena tog stanja", kazao je Dačić i dodao da je dijalog jedina opcija kako se te stvari ne bi rešavale oružjem.

Srbija očekuje da dobije datum za pregovore

Premijer Srbije Ivica Dačić istakao je u današnjem razgovoru sa predsednikom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Žan-Klod Minjonom da je Srbija sprovela ozbiljne reforme i da očekuje da dobije datum pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

U saopštenju iz Dačićevog kabineta nakon sastanka, navodi se da je premijer rekao da Vlada Srbije ulaže velike napore u dijalogu s Prištinom i da očekuje da Evropska unija pomogne u pronalaženju pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Žan-Klod Minjon je izrazio spremnost da Savet Evrope pomogne evropski put Srbije i ohrabri mirno rešavanje problema na Kosovu i Metohiji.

(Izvor: Beta, Novi magazin)

Pogledajte još