Izbor pape u strogoj tajnosti: Štite se od prisluškivanja, traže "bubice"

Kako javlja Verska informativna agencija (VIA), neophodne mere bezbednosti su preuzete i u manastirskom kompleksu Svete Marte, gde kardinali koji biraju papu noćivaju.

Službe su proveravale i podove, ramove sa slikama, a računalo se i na mogućnost da se "bubice" instaliraju i u smartfonu.

Italijanskim medijima ekspert za prisluškivanje Franćesko Polimeni objasnio je da ima puno mesta u Sikstinskoj kapeli gde se mogu instalirati razni uređaji za prisluškivanje. Osim poda, on navodi stolice, ali i klupe na kojima se klečeći moli.

Inače, u Italiji je veoma jednostavno nabaviti tehniku za prisluškivanje, a podseća se da je tehnika, od poslednjeg izbora pape 2005. veoma napredovala. Polimeni ističe da se danas mogu nabaviti bubice veličine samo 0,8 milimetara i mogu se sakriti i u kocki šećera.

Stručnjaci smatraju da se protiv “bubica” i ne može zaštititi, dok se može efikasno delovati u vezi mobilnog telefona, tajne kamere, WLAN, Bluetooth, bežične telefonije - treba samo znati frekvencije.

Polimeni smatra da Vatikan ima odličan sistem zaštite od prisluškivanja, “možda bolji od Amerike”, mada potpune sigurnosti nema.

(Izvor: B92, Tanjug)

Pogledajte još