Pirotska Gazela neće morati da se ruši

Danas su na mostu, radi testiranja, postavljena četiri šlepera puna peska, ukupne težine veće od 120 tona. Most je izdržao taj teret.

Inženjer Instituta za ispitivanje materijala u Beogradu Zdenko Hriberšek rekao je da je most u lošem stanju i da nije dobro održavan.

"Mada, nije ni u katastrofalnom stanju. Prilikom detaljnog pregleda nisu konstatovana neka nova strukturna oštećenja. Predstoji analiza rezultata i uputstvo oko načina sanacije mosta kako bi on mogao da se koristi dugo godina potpuno bezbedno", rekao je Hriberšek.

Pirotska Gazela je puštena u saobraćaj 4. jula 1977. godine. Ubrzo nakon toga ustanovljeno je da konstrukcija mosta na sredini popušta i da je neophodna sanacija. Ona je započeta 1988, a završena dve godine kasnije i 25. jula 1990. godine most je pušten u saobraćaj. Od tada do danas most je stručno pregledan samo jednom i to 1994. godine.

Sanacija podrazumeva potpuno uklanjanje asfalta sa kolovoza i trotoara, hidroizolaciju, novo asfaltiranje, farbanje i bojenje i novu ogradu, a radove će finansirati Ministarstvo za regionalni razvoj i opština Pirot.

Kurir, Agencije

Pogledajte još