Ibarska magistrala: Prekinut lanac trgovine heroina sa Kosova

Kako je saopšteno u policiji, saobraćajci stanice u Ljigu su u nedelju dva časa posle ponoći, prilikom redovne kontrole saobraćaja na delu Ibarske magistrale između Ljiga i Lazarevca, zaustavili taksi vozilo, da bi prilikom pregleda automobila i putnika, Ivan K. pokušao da pobegne sa lica mesta.

- Kada je shvatio da će biti otkriven, Ivan K. je iz taksija, koji je sa područja Raške, pokušao da pobegne u pravcu obližnjih kuća, ali je u jednom dvorištu sustignut i savladan. Oko struka su mu lepljivom trakom bila opasana četiri paketa sa ukupno 3.070 grama heroina. Taksista nije umešan i prilično je bio iznenađen ko su mu bili putnici i sa kakvom "robom“. Ivan K. je, inače, ranije osuđivan zbog trgovine narkoticima – navode policijski izvori "Blica“.

Po saznanjima valjevske policije, heroin pronađen kod uhapšenih, kupljen je na području Kosova, da bi preko Raške Ibarskom magistralom bio dopremljen u Beograd.

Zaplenjena droga će biti poslata na veštačenje, ali se pretpostavlja da je reč o "čistom“, neprerađenom heroinu koji bi mešanjem sa ostalim supstancama otišao u dalju distribuciju.

Heroin, "uvezen“ dilerskim kanalima sa Kosova, u Valjevo i ostale opštine Kolubarskog okruga stiže iz Beograda, mahom preko Obrenovca i Lazarevca, tako da su ti "putevi“ pod stalnom kontrolom valjevske policije.

Pre 15 dana, valjevska policija je već imala značajnu zaplenu ove droge, pošto je u stanu Valjevke Branke Đ. (33), nedavno amnestirane sa služenja zatvorske kazne u KPZ Požarevac upravo zbog trgovine drogom, pronađeno 1.040 grama "čistog“ heroina.

Njegovim mešanjem na valjevske ulice stiglo bi tri kilograma droge. Ta zaplena, do hapšenja dvoje dilera sa Kosova na Ibarskoj magistrali, bila je najveća zaplena heroina na području Kolubarskog okruga.

Tokom prošle godine, policija u Valjevu je imala 37 zaplena narkotika, najviše marihuane. Podneto je 13 krivičnih prijava protiv 12 osoba za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet, a najčešći počinioci su muškarci od 25 do 30 godina.

Izvor: Predrag Vujanac za Blic

Pogledajte još