Poplave u Argentini: Stradalo najmanje 46 osoba

Zbog oluje koja je iskazala snagu obarajući drveće, mnogi su bez struje.

Neke od žrtava udavile su se pošto su ostale zarobljene u automobilima, a neke su izgubile život od udara struje, rekao je novinarima guverner Danijel Sioli.

Obilna kiša poplavila je i najveću argentinsku naftnu rafineriju, koju je zahvatio i požar koji je buktao nekoliko sati. Rafinerija je zatvorena i tim stručnjaka sada pokušava da je ponovo osposobi za rad.

Gradska hidrometeorološka služba je saopštila da je u noći između ponedeljka i utorka pala rekordna količina kiše za april u argentinskoj prestonici, preneo je AFP.

U Buenos Ajresu, nevreme je odnelo najmanje pet života, a mnoge porodice provele su noć na krovovima svojih kuća, preneo je Rojters. Zvaničnici su saopštili i da je jedan od poginulih bio radnik metroa koga je udarila struja, dok je pokušavao da ispumpa vodu iz poplavljene stanice.

Lokalni mediji javili su da je za samo dva sata palo između 300 i 400 milimetara kiše, poplavivši niža područja u La Plati i okolini.

Predsednica Kristina Fernandez posetila je poplavljena područja i obećala da će poslati dodatne policijske snage u tu oblast, jer se stanovnici plaše da će kuće koje su napustili biti pokradene.

Olujom je pogođeno oko 350.000 ljudi, a najgore poplave su u severnim delovima grada. U Buenos Ajresu i predgrađima živi oko 14 miliona ljudi.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još