Crna Gora: Poslednji dani borbe za predsedničku fotelju

Dva kandidata, Filip Vujanović i Miodrag Lekić večeras će se suočiti u duelu pred kamerama Televizije Crne Gore, a već su održali završne predizborne konvencije, Vujanović u Podgorici, a Lekić u Baru.

Predsednički kabdidati će imati na raspolaganju puna dva sata da međusobno polemišu i biračima upute poslednje predizborne poruke.

Njihov tv duel je isplaniran do detalja. Obojici kandidata biće postavljena ista pitanja, ukupno osam, a njihovi izborni štabovi su se dogovorili gde će koji kandidat da sedi tokom emisije i o svim drugim detaljima.

U ponoć između petka i subote nastupiće predizborna tišina, a u nedelju na 1.100 biračkih mesta oko 510.000 građana Crne Gore imaće mogućnost da svojim glasom odredi ko će od dva kandidata biti šef države u narednih pet godina.

Iza Vujanovića stala je njegova stranka, Demokratska partija socijalista kao i njeni koalicioni partneri, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa i stranka koja u parlamentu predstavlja etničke Albance.

Lekića, formalno nezavisnog kandidata, pored opozicionog Demokratskog fronta koji mu je svoju institucionalnu strukturu stavio na puno raspolaganje, podržali su Socijalistička narodna partija i stranka Pozitivna Crna Gora.

Socijaldemokratska partija (SDP), koalicioni partner DPS, pozvala je svoje članstvo da ne izlazi na predsedničke izbore, a ako izađu da glasački listić učine nevažećim.

Ocenom da pobeda Miodraga Lekića ne bi destabilizovala vladajuću koaliciju, ni Crnu Goru, koju je u četvrtak izrekao lider SDP Ranko Krivokapić, ta stranka se faktički stavila na stranu Lekića.

I crnogorski mediji su se otvoreno svrstali u predsedničkoj kampanji. Sva tri podgorička lista, Pobjeda, Dan i Vijesti, u današnjim brojevima, kao ekskluzivno, objavljuju informacije koje bi trebalo da pomognu kandidatu prema kome su naklonjeni.

List Pobjeda donosi stenogram jedne rasprave Srpske narodne stranke iz septembra 2003. godine u kojoj njen tadašnji predsednik, a sada lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kaže da je Miodrag Lekić "nepouzdana osoba i neko ko nije naš".

Na naslovnoj strani Dana su novi transkripti sa sastanaka DPS na kojima se razgovaralo o navodnom favorizovanju članova te stranke uoči parlamentarnih izbora, u oktobru 2012. godine. List na dve strane objavljuje "predizborna pisma" čitalaca, a u svakom se građani pozivaju da glasaju za Lekića.

List Vijesti je, na prvoj strani, objavio da je Miodrag Lekić, kao ministar inostranih poslova u Vladi Mila Đukanovića, 1994. upozoravao tadašnjeg premijera na posledice izručivanja Muslimana i Bošnjaka iz Crne Gore ondašnjoj vlasti bosanskih Srba koju je predvodio Radovan Karadžić.

Sva tri lista, posebno Dan i Vijesti, i na drugi način, izborom i opremom tekstova, ali i obimom marketinškog prostora jasno su pokazali orijentaciju uoči predsedničkih izbora.

Predizborna atmosfera u Crnoj Gori, čini se, odavno nije bila u znaku napetosti i iščekivanja kao ovom prilikom, bez obzira na činjenicu da je funkcija šefa države više reprezentativna.

Raspoloženje je, izgleda, sada takvo kao da izbora Vuajnovića ili Lekića sve zavisi - i vlast i privreda i ekonomska kriza, gotovo život svih građana.

(Izvor: B92)

Pogledajte još