Građani Srbije poseduju više od milion komada oružja

Tragedija koja se dogodila u Velikoj Ivanči, u kojoj je 13 osoba ubijeno povod je za preispitivanje zakonskih odredbi o držanju i nošenju oružja.

Udruženja za oružje već godinama upozoravaju da je dozvolu za držanje i nošenje oružja kod nas lako dobiti. Već nekoliko puta je najavljivano da će se zakon menjati kako bi se pooštrili kriterijumi za izdavanje dozvola za oružje.

Građani Srbije poseduju milion i 100 hiljada komada oružja. Dozvolu da ga nosi i koristi ima hiljadu i po ljudi. Za izdavanje oružnog lista dovoljna je obuka za rukovanje oružjem i potvrda da osoba nije krivično gonjena, ali ne i da je psihički stabilna.

Petar Pantić iz Nacionalne asocijacije za oružje Srbije podsetio je da je pre sedam, osam godina kada se dogodilo masovno ubistvo u Jabukovcu rekao da je potrebno uvesti lekarski pregled, i da ako lekar proceni da osoba nije sposobna za nošenje oružja to treba da prijavi nadležnim organima kako bi mu se oduzelo oružje.

Dozvola za nošenje oružja produžava se na svakih pet godina. Sa druge strane, dozvola za držanje oružja je trajna i retko se oduzima.

Miljko Simović iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da kada organ koji vodi postupak posumnja u zdravstvenu sposobnost osove on će ga uputiti u zdravstvenu ustanovu da donese uverenje da se njemu može poveriti oružje za držanje i za nošenje.

Kako je rekao, potrebno je da se oroči eventualno, da li je 3, 5 godina dovoljno ili je potreban kraći vremenski period da osoba koja već poseduje oružje budu podvrgnuta lekarskom pregledu.

Psiholozi su rigorozniji, pa kažu da se lekarski pregledi moraju obavljati svakih godinu dana, a kod mlađih ljudi i na šest meseci. Da je potrebno menjati pravila i procedure smatra i premijer Ivica Dačić.

"Možda je ovo i potreba da se malo više obrati pažnja na neke druge stvari u društvu, a ne samo na policijski rad kao što je naprimer redovni pregledi koji treba da postoje za one koji se bave ovim poslom, kao i za izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja itd", naveo je premijer Dačić.

Posedovanje i korišćenje oružje definisano je zakonom iz 1992. godine.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još