Homeopatija – rešenje za polensku alergiju

• Svaki peti Evropljanin pati od nekog tipa alergije, a procenjuje se da će taj broj biti mnogo veći do 2015. godine
• Kao terapija za polensku alergiju koriste se homeopatski lekovi, antihistaminici, kortikosteroidi i leukotrieni

Alergije i astma su najčešće hronične bolesti u Evropi, pa se procenjuje da 80 miliona odraslih (preko 20%) Evropljana pati od nekog tipa alergije.

Kad je u pitanju broj dece sa alergijskim tegobama, procenjuje se da čak 30-40 odsto dece pati od nekog tipa alergije, ali se taj broj povećava iz dana u dan. Statistike kažu da će do 2015. godine svaki drugi Evropljanin patiti od alergije.

Prema rečima prof. dr Branimira Nestorovića, alergijski rinitis se javlja u bilo kom starosnom dobu, ali najčešći starosni opseg početka je od 8 – 11 godine (u 80 odsto slučajeva razvije se do 20-e godine).

„Najčešći uzročnik pojave alergijskog rinitisa su polenova zrna biljaka. Simptomi alergijskog rinitisa obuhvataju kijanje, svrab i curenje nosa, zapušen nos, kao i mnoge druge neprijatne pojave koje onemogućavaju obolele u svakodnevnim aktivnostima. Kada je u pitanju lečenje, noviji radovi iz medicine dokumentuju jednaku efikasnost homeopatskog lečenja alergijskog rinitisa i korišćenja terapije klasične medicine“ - kaže prof. dr Nestorović.

„Kalendar cvetanja biljaka sa alergenim svojstvima i dnevne, kao i nedeljene prognoze koncetracije polena, koriste ljudima koji pate od alergijskog rinitisa, kako bi preventivno i na vreme počeli da uzimaju svoju terapiju. U Srbiji se koncentracija polena u vazduhu meri već 20 godina i izražava se kao broj polenovih zrna na kubnom metru vazduha. Najveća je ujutru, na suvom toplom danu i slabom vetru“ – objasnila je Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Savete za olakšavanje tegoba kod polenskih alergija, ponudila je Marija Krivačić, magistar farmacije.

„Svakako je potrebno promeniti životne navike, a to znači izbegavati kontakt sa alergenom, svakoga dana prati kosu, često u toku dana menjati garderobu, kada su visoke koncetracije polena koristiti klima uređaje za provetravanje prostorija i slično. Značajno je pomenuti da pored klasične terapije danas imamo i homeopatske lekove koji su prirodnog porekla, mogu ih koristiti i deca i odrasli, a mogu se kupiti u svakoj apoteci bez recepta“- zaključila je Marija Krivačić.

Pogledajte još