Sahranjene žrtve zločina u Velikoj Ivanči

Ljubiša Bogdanović, odgovoran za ubistva meštana tog sela, u međuvremenu je preminuo, a njegova supruga se oporavlja od povreda.

Opelo je služio, pred više stotina žitelja Velike Ivanče, episkop šumadijski Jovan i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. Nakon toga povorka je krenula ka groblju, koje je udaljeno oko kilometar.

Opelu je prisustvovalo više stotina meštana Velike Ivanče, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, predstavnici skupštine opština Mladenovac i Sopot, kao i predstavnici policije.

Žrtve ubice Ljubiše Bogdanovića su njegovi rođaci i komšije: Branko Bogdanović, Dobrila Bogdanović, Dragana Stekić, Danica Stekić, Mihajlo Despotović, Milena Despotović, zatim Goran Despotović i Jovana Despotović i njihov dvogodišnji sin David, Olga Mijajlović, Velimir Mijajlović, Miloš Ješić i Ljubinka Ješić.

Episkop šumadijski Jovan rekao je da ne postoje reči ni razumno objašnjenje za tragediju u Velikoj Ivanči i poručio da se svi zapitaju kako žive, da li brinu o drugima, da li su spremni da pomognu, žrtvuju se, praštaju, vole, uteše...

(old_image)

Foto: Beta, AP

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladimir Božović izrazio je saučešće porodicama nastradalih i poručio da tragični događaj bude poziv na solidarnost, bratsku ljubav, praštanje, veru i nadu.

"Zapitajmo se šta smo spremni da učinimo jedni za druge. Srbija je navikla na stradanja, pogledajte šta nam se dešava. Zato nam je potrebna solidarnost i jedinstvo", kazao je Božović.

On je istakao da vlada Srbije mora da pojača svoju aktivnost kako se tragedije poput ove u Velikoj Ivanči više ne bi ponovile.

"Potreban je rad i delanje jer žrtva i prekinuto detinjstvo malog Davida u suprotnom neće imati smisla", kazao je Božović i pozvao građane Srbije da jedni drugima pruže ruku u nevolji.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić kazao je novinarima posle opela da mu je danas pripala tužna dužnost da u ime Beograđana izjavi saučešće porodicama tragično nastradalih, položi venac i upali sveće.

"U ovom tužnom danu naše misli su usmerene ka tragično nastradalima i na sva naša nadanja da se ovakva tragedija više ne dogodi. Ostaće večno pitanje zašto se ona dogodila ali i tragična činjenica da u jednom trenutku bezumlja život izgubilo 13 ljudi, i među njima dvogodišnji David. Nema reči utehe i nepostoji mogućnost da danas učinimo bilo šta da oni smanje tu ogromnu bol", kazao je Antić.

Tela žrtava su ispred porte crkve stigla oko 09.45, a povorka je iz sela ka crkvi krenula nešto pre toga.

Nezapamćen zločin u Srbiji dogodio se u utorak, kada je Ljubomir Bogdanović ubio svojih 13 rođaka i komšija, među kojima je i dvogodišnje dete, u ranim jutarnjim satima dok su spavali.

Nakon zločina koji je počinio u pet kuća Bogdanović je pokušao da ubije svoju suprugu Javorku i sebe, ali u tome nije uspeo pa su oni sa teškim povredama prebačeni u Urgentni centar u Beogradu.

Bogdanović je juče preminuo, dok je zdravstveno stanje njegove supruge stabilno i očekuje se da se oporavi posle operacije.

Zbog tragedije u Velikoj Ivanči u Srbiji je u sredu bio dan žalosti.

Policija traga za motivom ovog masovnog ubistva. Ključni svedok, Bogdanovićeva supruga Javorka, biće saslušana čim njeno zdravstveno stanje bude bilo bolje.

(Izvor: B92, Blic, Tanjug)

Pogledajte još