”Plavi anđeo” u Beogradu

Glumac Feđa Stojanovic je skoro jednu deceniju sanjao da oživi ovaj tekst na pozorišnim daskama. Konacno uz prijateljsku saradnju reditelja i glumca nastala je zajednička kreacija melodrame “Plavi anđeo”. “Na našim scenama je zaboravljena ljubav. Umorni su od politike i glumci i publika. Vreme je da se bavimo stvarima srca”, rekao je Feđa Stojanović na konferenciji povodom predstave.

Žanr melodrame, tužne priče, je veoma zahtevan, “u rediteljskom poduhvatu jer postoji mogućnost da se sklizne u patetiku”, ističe Erol Kadić. Komad “Plavi anđeo” je jedna od čuvenih ljubavnih priča između gimnazijskog profesora Imanuela Rata i pevačice varijeteta Lole. Nastao je prema motivima romana “Profesor Unrat ili Kraj jednog tiranina”. Roman je bio inspiracija za prvi zvučni nemački film ”Plavi anđeo” iz 1930, kojim je čuvena Marlen Ditrih ostavila trag u filmskoj istoriji.

(old_image)

Reč je o tragicnoj prici usamljenog profesora koji se u svojim šezdesetim godinama zaljubljuje u Lolu, zvezdu lokala “Plavi anđeo”, punu života. Reditelj napominje da “Spoj ta dva sveta na sceni ili će stvoriti čudo ili ambis. Očekujem da se publika uželela ovakvih predstva”. Kroz smešak Kadić dodaje ”Posto je u pitanju melodrama, ako prvih pet redova ne plače, onda nismo ni uradili predstavu”.

Autor dramskog teksta Branislav Pipović je komponovao muziku i stihove pesama. Autentičnom doživljaju same predstave doprinosi što ce muziku izvoditi orkestar uživo.

(old_image)

Profesor Rat je doajen beogradske pozorišne scene Feđa Stojanović. U Madlenianumu ističu da im je posebno zadovoljstvo što će u predstavi pevati i igrati Vlastimir Đuza Stoiljković. Ostale uloge su poverene: Ivan Jevtović, Miodrag Krstović, Zinaida Dedakin i Branislav Zeremski.

Priliku, da u ovakvoj glumackoj postavci, prvi put stanu pred publiku imaće i trojica studenata glume: Stevan Piale, Ivan Zablaćanski i Andrej Pipović.

Scenografiju potpisuje Zorana Petrov, kostimografiju Ivanka Krstović, a koreografiju Milica Cerović.

Pogledajte još