Posle Tačija i Dačić kod Eštonove

Najnovija runda dijaloga Beograda i Prištine, čija je glavna tema zajednica srpkih opština, odvija se po prethodnim scenarijima: prvo će se Hašim Tači i Ivica Dačić odvojeno sastati s visokom predstavnicom EU, da bi nakon toga oba tima sela za zajednički sto.

Portparolka Ketrin Ešton, Maja Kocijančić, objavila je na svom Tviter nalogu oko 10.30 da je Eštonova započela sastanak sa Tačijem. Kako prenose agencije, srpski tim je u zgradu u kojoj se nalazi kancelarija Eštonove stigao nešto posle 11 časova, a sasatnak srpskog pregovaračkog tima, na čelu kog je premijer Dačić, počeo je u 11.40.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas u Briselu, pre nego što je otpočeo sastanak sa Eštonovom, da se Priština zalaže sa postizanje sporazuma sa Beogradom koji bi doprineo dobrosusedskim odnosima i evropskoj budućnsoiti Kosova i Srbije.

"Došli smo ovde s najboljim namerama da postignemo sporazum između države Kosovo i Srbije, sporazum u duhu dobrosusedskih odnosa i evroatlantske budućnosti dve zmelje i njihovih naroda"
, rekao je Tači novinarima. On je ocenio da bi taj sporazum bio u interesu ne samo Kosova već i Srbije, regiona i EU, i izrazio nadu da će "Srbija raditi" na njegovom postizanju.

"Želimo da se pomaknemo iz prošlosti, ka dobrim odnosima sa susedima i miru. Imali smo čitav vek sukoba i vreme je da krenemo ka miru", rekao je Tači.

Na sastanku u Briselu, pored premijera Ivice Dačića srpsku delegaciju činiće i potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kao i savetnik predsednika Marko Đurić.Podsetimo, Vučić je učestovao i na pregovorima 2. aprila.

Delegacije Beograda i Prištine sastaće se na poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, što predstavlja novi pokušaj pregovora dve strane.

"Pozvala sam premijera Ivicu Dačića i premijera Hašima Tačija da dođu sutra, u sredu 17. aprila na sastanak u Brisel. Zatražila sam da dođu na razgovore u konstruktivnom duhu, spremni da istraže različite opcije i postignu zajednički kompromis"
, navela je ranije danas Ketrin Ešton.

Delegacija Prištine juče je otputovala u Brisel. Kosovski premijer Hašim Tači je sa prištinskog aerodroma poručio da se nada postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, što je u obostranom interesu. On je rekao novinarima da bi sporazum označio kraj "vekovnom sukobu dve zemlje" i doprineo normalizaciji "dobrosusedskih odnosa".

Đurđević očekuje dogovor u Briselu

Nenad Đurđević, kordinator Foruma za etničke odnose, kaže za B92 da je "sama ideja da se danas odlazi u Brisel pozitivna".

"Izjave kosovske i srpske strane su pozitivne. Pravi se atmosfera za postizanje sporazuma. Poslednjih dana se intenzivno radilo, razmenjivale su se ideje, a naša strana predložila je nešto što je približno stavovima međunarodne zajednice", objašnjava on.

Đurđević očekuje postizanje dogovora oko nadležnosti srpskih opština i postavljanja šefova policije.

"Sada je svakome važno da iskoristi pozitivnu atmosferu da se dogovor postigne", kaže on i dodaje da se "pravosuđe ostavlja za kasnije".

Prema njegovim rečima, na Kosovu će biti održani izbori u roku od godinu dana, pod okriljem OEBS-a.

Đurđević smatra da jaka, dramatična retorika srpskih vlasti loša, baš kao i činjenica da građani Srbije i severa Kosova ne znaju o čemu se pregovara u Briselu.

"Loše je pominjati da smo pred novim Rambujeom. Treba stvarati uslove za normalizaciju odnosa sa Kosovom", zaključio je on.

Pogledajte još