Svetski dan knjige u Srbiji: Izložbe, festival, predstave

Vršilac dužnosti upravnika NBS Dejan Ristić posetiće sutra Matičnu biblioteku u Kruševcu i sa gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem svečano otvoriti izložbu "Belle Epoque - nedozvoljeni optimizam".

Te večeri Ristić će posetiti Valjevo i u Narodnom muzeju prisustvovati svečanom otvaranju izložbe Narodne biblioteke Srbije posvećene stvaralaštvu Desanke Maksimović, pod nazivom "Ostaviću vam jedino reči" koju će otvoriti ministar kulture Bratislav Petković.

Iste večeri u Beogradu na platou između Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije pisci Svetislav Basara i Aleksandar Gatalica kao i predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije Dejan Papić otvoriće festival knjige "Svi smo mi čitaoci" koji je prateći program obeležavanja Svetskog dana knjige.

Tokom trajanja festivala na svetosavskom platou do nedelje, 28. aprila, 19 izlagača će ponuditi svoja izdanja, a na bini postavljenoj u parku ispred Hrama će biti organizovan bogat prateći program.

Izlagači na festivalu su: Laguna, Vulkan, Evro Giunti, Kreativni centar, Čarobna knjiga, Dereta, Klet, Partenon, Pčelica, JRJ, Kairos, Sezam buk, Mali princ, Glosarijum, Dobra knjiga, Otvorena knjiga, Beoknjiga, Knjiga komerc i Novosti.

Kada je reč o zvaničnom delu proslave Dana knjige, u ponedeljak, 22. aprila, v.d. NBS Dejan Ristić i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović posetiće Matičnu biblioteku "Vuk Karadžić" u Kragujevcu i simbolično otpočeti izgradnju piramide od knjiga koje će biti poklonjene kragujevačkim školama i ustanovama socijalne zaštite.

U utorak, 23. aprila ambasdor Kanade u Srbiji Roman Vaščuk uručiće donaciju u knjigama Narodnoj biblioteci Srbije. Istog dana, u podne u Biblioteci grada Beograda, vršilac dužnosti upravnika NBS Dejan Ristić svečano će otvoriti izložbu Biblioteke grada Beograda posvećenu Desanki Maksimović.

U sredu, 24. aprila Ristić će, kako je najavljeno iz NBS, posetiti Matičnu biblioteku u Smederevu, povodom obeležavanja Dana biblioteke.

U okviru pratećeg programa Dana knjige, koji organizuje UIKS, u subotu će na platou u okviru celodnevnog programa na otvorenoj bini od 10 do 17 sati biti održana predstava za decu u izvođenju Predraga Vukovića Peđolina pod nazivom "Smehotresni kalambur" i biće predstavljene dečje knjige različitih izdavača.

Istog dana u 18 sati će biti održan program za decu "U carstvu boja" i kreativno crtanje sa Anom Grigorjev, ilustratorkom knjiga "Zlatni ključić", "Konjić Grbonjić" i "Vesele porodice", u organizaciji izdavačke kuće Evro Đunti.

U nedelju će u okviru celodnevnog programa od 14 sati biti održan program za decu Maša i Raša i predstavljanje interaktivnog obrazovnog portala u organizaciji izdavačke kuće Klet, a od 16 sati gost festivala će biti Branko Miloradović, autor romana "Klovn", u organizaciji izdavačke kuće Evro Đunti.

U 12 sati pisci Lara Đorđević, Svetlana Vujčić, Sreten Petković, Aleksandar Živković i Vladislav Radak razgovaraće o stvaralačkoj inspiraciji. Debatu organizuje izdavačka kuća Dobra knjiga, a vodiće je Goran Milenković.

U ponedeljak i utorak od 16 sati će se održavati program i animacija za decu Potraga za knjigom, u organizaciji izdavačke kuće Propolis buks koju će voditi Igor Stanković, a od 17 sati Čarobne maštarije - kreativno crtanje, kreativna radionica za decu u organizaciji izdavačke kuće Čarobna knjiga u kojoj će učestvovati Vladimir Pantić (ponedeljak) i Vladimir Kuriljev (utorak).

U ponedeljak od 18 sati gost festivala će biti Luka Mičeta u organizaciji izdavačke kuće Laguna.

(Izvor: B92, Tanjug)

Pogledajte još