Ruski gradovi će bankrotirati zbog Svetskog prvenstva u fudbalu 2018.

Za razliku od infrastrukturno i komunalno razvijenih ruskih gradova - domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine - kakvi su Moskva, Sankt Petersburg, Kazan i Soči, slabo razvijeni gradovi poput Kaliningrad, Samara i Saransk u velikom su problemu pred ovu fudbalsku feštu.

Kako prenosi Russia Today, najveći problem je nedostatak novih objekata, linija podzemne željeznice, puteva, aerodroma i komunalne nadogradnje u većini gradova. Ruske lokalne vlasti očekuju ukupni trošak za organizaciju Svetskog prvenstva da košta 43 milijarde dolara, ali ruska vlada smatra da će biti upola manji. U svakom slučaju, Ruse očekuje mnogo više potrošenog novca nego Brazilce koje organizacija ove fudbalske manifestacije košta 13,6 milijardi dolara.

Poznato je da Rusija ne štedi kada dobije ulogu domaćina nekog velikog takmičenja, pa će Olimpijada u Sočiju 2014. koštati čak 50 milijardi dolara, što je skoro pet puta više nego što je isti događaj koštao Engleze.

Kao glavni razlozi tako velikih troškova je raširena korupcija, koja je maha uzela u izgradni puteva i drugim građevinskim radovima. Ako se uz ovo uzme u obzir usporen privredni rast, kao i sve veći zahtevi za javnom potrošnjom, stručnjaci očekuju da Rusiji neće biti lako da organizuju Svetsko prvenstvo 2018. i očekuju da će neki ruski gradovi bankrotirati zbog ovog poduhvata.

Pogledajte još