Dačić: Eštonova mi obećala datum

"Pitao sam visoku predstavnicu za spoljnu politiku Ketrin Ešton da li će Srbija dobiti datum. Odgovor je bio potvrdan. Eštonova je rekla: 'Datum se podrazumeva'", rekao je Dačić za dnevni list “Blic“.

Premijer je, međutim, rekao da datum nije nagrada za postignuti sporazum Beograda i Prištine u Briselu.

"Nijednog trenutka niko od nas nije pristao na uslove koji nisu dovoljna garancija. I kada smo odbijali sporazum nije nam datum bio primaran, niti sada kada je parafiran, ali kada sadrži ono što je srpska strana tražila", rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da postizanjem sporazuma sa Prištinom Srbija nije priznala nezavisnost Kosova.

"Pregovori o Kosovu se nastavljaju. Iza nas je uspešnih nekoliko stvari: prvi put smo dobili garancije da neka buduća kosovska vojska ne može da kroči na sever Kosova, da policiju i pravosuđe čine Srbi i da srpska strana predlaže tri kandidata za regionalnog komandanta policije... Prvi put je i međunarodna zajednica bila na našoj strani i ovo bi trebalo da otvori novu eru Srbije prema zapadu", rekao je on.

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, u petak su tokom desete runde pregovora u Briselu parafirali sporazum od 15 tačaka.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton navela je u izveštaju koji će podneti ministrima EU, a u koji je agencija Tanjug imala uvid, da Evropska komisija pozitivno ocenjuje napore Srbije na dostizanju evropskih standarda.

Uz pozitivan izveštaj o ishodu dijaloga Beograda i Prištine koji se očekuje nakon sklapanja sporazuma, načelno povoljna ocena o unutrašnjim reformama praktično ne ostavlja drugu mogućnost Ministarskom savetu nego da zaključi da Srbija u junu treba da dobije datum početka pregovora o pridruživanju EU.

(Izvor: B92)

Pogledajte još