Bajatović: Srbijagas se neće ugasiti

Za sada još uvek nije poznat konkretan plan, ali ga sa nestrpljenjem očekuje oko 1.300 zaposlenih.

Plan restrukturiranja još uvek je javna tajna. Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović tvrdi da ovo preduzeće neće biti ugašeno, ali da postoje dva moguća koncepta – od kojih prvi zagovara ministarstvo energetike i Zorana Mihajlović na njegovom čelu. Prema Bajatovićevom mišljenju, taj plan može samo da dezintegriše "Srbijagas".

"U stvari, sad to što Srbijagas ima velike međunarodne projekte, umesto da bude plus da održimo tu kompaniju, da saniramo dubioze koje nisu nastale kao posledice lošeg rada, već vođenja socijalne politike, sad se u stvari u tome traži izgovor da se devastira Srbijagas", kaže Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa"

Za razliku od ministarstva, koje planira da posao "Srbijagasa" u budućnosti obavlja nekoliko novoformiranih firmi, Bajatović insistira da preduzeće ostane visokointegrisana nacionalna gasna kompanije. Ipak, on u sadašnjem problemu ne vidi ličnih sukob sa ministarkom, kao ni sukob njihovih političkih partija.

"Srbijagas nije bio konsultovan oko tog dokumenta, ali planiramo da u narednim danima, bar što se tiče nas, tražimo da se o tom papiru raspravlja tamo gde se to radi, da o tome razgovaraju stručni timovi iz "Srbijagasa" i naše kolege iz ministarstva energetike", kaže Bajatović.

I predsedniku sindikata zaposlenih u "Srbijagasu" se čini da se trenutno restrukturiranje pre svega vodi u medijima, a ne za stolom Vlade Srbije. Takođe, zameraju nadređenima što njih još uvek nisu uključili u taj proces.

"Mi znamo iz iskustva u regionu, u našoj zemlji, u Evropi, da je ovaj proces zaista bolan i da postoji strah zaposlenih od gubitka posla. Želimo da skrenemo svim akterima koji su u donošenju plana restrukturiranja pažnju, da uzmu sve u obzir i naravno, da konsultuju sve socijalne partnere, naročito nas", kaže Veljko Milošević, predsednik sindikata "Srbijagasa"

U radnoj nedelji koja je pred nama, trebalo bi da plan konačno ugleda svetlost dana, a predstaviće ga ministarka energetike Zorana Mihajlović. Svakako, restrukturiranje je proces koji će potrajati nekoliko godina, a sve u cilju usaglašavanja sa Zakonom o energetici, ali i evropskim propisima i standardima.

(Izvor: B92)

Pogledajte još