Rojtersova analiza: I šeika je zanimalo kada će Srbija dobiti datum od EU

Šeik Muhamed bin Zajeda al Nahjan sa podpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem
"Srbi se ponose svojom gostoljubivošću, a prestolonaslednik Abu Dabija dobio je ove godine kompletan tretman: skijanje na planini, posetu Marakani, a za rastanak vunene čarape ručne izrade na poklon", piše agencija.

Ali šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana zanimala je, pre svega, jedna stvar, rekao je Siniša Mali, glavni srpski pregovarač sa investitorima iz Emirata:

“Da li će Srbija dobiti datum za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji?”

Evropska komisija preporučila je danas na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u EU. Izvršni organ Unije, međutim, još nije odgovorio na prestolonaslednikovo pitanje, nije odredio datum, ali ako sve bude po planu, pregovori bi mogli da počnu kasnije ove godine. Objavljivanje zvaničnog datuma početka pregovora očekuje se u junu, navodi Rojters.

Pregovori će se verovatno voditi veći deo ove decenije, ali će sam proces otključati fondove EU i trebalo bi da doprinese da se Srbija učvrsti na putu reformi, koje će, kako se vlada nada, osloboditi potencijal za ulaganja.

- Kada počnu pristupni pregovori, u suštini se pokreće kompletna mašinerija Komisije, obezbeđujući podršku, savet, finansinska sredstva. Cilj je da se stigne do tačke bez povratka, kada proces pozitivnih reformi postaje neizbežan i ne zavisi više od hirova nekog ministra ili partije u vladi - rekao je jedan zapadni diplomata, koji nije želeo da bude imenovan.

Beogradu želi da vrati ulogu regionalne sile

Srbija oseća da joj se pruža prilika da iskoristi svoju veličinu, položaj i veze sa Istokom i Zapadom. Ambicija je da se Beogradu vrati uloga regionalne sile.
S obzirom na sve manji broj stanovnika i stopu nezaposlenosti od oko 25 odsto, problemi su veliki. Teško je očekivati da će se Srbija pridružiti EU pre 2020. godine, ali potencijal postoji.

- Beograd je najvažniji grad u regionu, bez obzira na to da li je reč o ekonomiji, kulturnom ili političkom značaju - izjavio je Endrju Roberts, direktor Konsultantske kuće za ekonomska istraživanja u Istočnoj Evropi sa sedištem u Beogradu.

Veze sa Rusijom

Nacionalisti su ublažili stavove, zauzeli proevropski kurs i preuzeli vlast prošle godine. Ali održali su dobre veze sa pravoslavnom Rusijom, koja je sa Srbijom zaključila sporazum o slobodnoj trgovini i Beograd još može da računa na saradnju sa 120 članica Pokreta nesvrstanih.

Države naslednice Jugoslavije verovatno će početi da razvijaju međusobne ekonomske odnose koji su bili zapostavljeni, rekao je Roberts.

- Većina tih država trenutno su sklone da trguju neposredno sa EU, a ne međusobno, ali svako ko gleda u budućnost mora da shvati da je potrebno da one mnogo više trguju međusobno - rekao je Roberts.

Tu postoji veliki potencijal, a Beograd nesumnjivo ima važnu ulogu u tome. Prema Robertsovim rečima, najviše obećavaju poljoprivreda, proizvodnja i IT industrija, koja je mala, ali beleži rast. Prosečna plata iznosi 380 evra mesečno, troškovi rada su niski, ali je radna snaga kvalifikovana. Srbija već sada beleži oko tri milijarde dolara direktnih stranih investicija godišnje, čime je nadmašila susednu Hrvatsku.

"Potrebna je i infrastruktura. Srbija obnavlja autoputeve, ali je železnička mreža u katastrofalnom stanju. S prosečnom brzinom od 35 kilometara na čas, vozovi u Srbiji nisu ništa brži od onih iz vremena parnih lokomotiva", navodi agencija Rojters.

Korupcija i dalje guši srpsku privredu

Srpsku privredu i poslovnu klimu guše birokratija, političko mešanje i raširena korupcija. Roberts navodi da još ima mnogo korupcije, mnogo neefikasnosti i neobjašnjive birkokratije.

Neimanovani zapadni diplomata citira austrijskog distributera lanca restorana brze hrane, koji namerava da proširi posao na teritoriji bivše Jugoslavije.

- On je veoma zainteresovan da dođe u Srbiju, ali je odustao zbog mutne političke klime kada je reč o dobijanju dozvole za rad i normalnom obavljanju posla. Umesto toga, otišao je u Sloveniju. Ako Srbija uvede red "u kući"’, ulaganje u tu zemlju imaće smisla - rekao je zapadni diplomata.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još