Tabaković: Trogodišnji aranžman iz predostrožnosti sa MMF

Tabaković je nakon sastanka sa predstavnicima MMF i Svetske banke u Vašingtonu rekla da Srbija takav aranžman ne želi zbog finansijskih sredstava, jer je platno bilansna pozicija zemlje takva da ne uslovljava da se traži nov novac, ali je dodala da je potreban savetodavac i kontrolor.

- Najznačajniji su bili susreti sa predstavnicima MMF i to u svetlu pripreme dolaska predstojeće misije, a zbog razgovora o budućem aranžmanu iz predostrožnosti. Mi želimo takav aranžman jer je prisustvo MMF poželjno zbog sigurnosti da pokažemo da smo zemlja u koju će se rado ulagati i zbog predvidivih ekonomskih uslova - istakla je guvernerka.

Govoreći o susretima sa predstavnicima Svetske banke, ona je objasnila da su oni bili vezani za aranžmane po već korišćenim kreditima, kao i da je bilo reči o budućoj tehničkoj asistenciji i pomoći, jer Srbiji nisu potrebno novi krediti od ove institucije.

- Želim da uverim sve građane i kreditore da smo mi svesni da je visina javnog duga ne samo prešla zakonom dozvoljenu granicu, nego je na nama sada da obezbedimo vraćanje tog duga. Naš prvi zadatak je da stvorimo industriju, privredu, uslužne delatnosti koje će imati neto izvoz iz koga ćemo moći da servisiramo već uzete kredite i da plaćamo dospele kamate i glavnicu - ocenila je Tabaković.

Ona je naglasila da je delegacija Srbija zbog toga pokazala čvrstu opredeljenost da se krediti uzimaju samo za investicije.

Na pitanje kako predstavnici MMF i Svetske banke vide ekonomsku sliku Srbije, guvernerka NBS je kazala da oni posmatraju zvanične podatke koji im se dostave, ali i da prate natpise u novinama.

- Često gledaju kroz površne i neutemeljene procene onih koji bi rado da nađu mane aktuelnoj vlasti.Predstojeći dolazak u maju biće dobra prilika da se predstavnici MMF uvere da ova Vlada zaista čini sve da smanji fiskalni deficit i da nivo javnog duga vrati u održive okvire - navela je ona.

Prema njenim rečima, Srbija je spremna da prihvati "sve dobronamerne savete koncentrisanog znanja, pameti i iskustva koje postoji u ovakvoj međunarodnoj instituciji i da mere i strukturne reforme sa kojima se kasni preduzima zajedno sa njima".

- To ne znači obavezno privatizaciju, već znači da moramo da trošimo onoliko koliko zarađujemo i da ne možemo od privrede i građana da očekujemo da prikupimo poreza onoliko koliko treba onome ko trenutno predstavlja vlast - dodala je Tabaković.

Izvor: Blic

Pogledajte još