Kosovski Srbi: NE briselskom sporazumu

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije preneli su danas premijeru i prvom potpredsedniku vlade Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću da je briselski sporazum za njih neprihvatljiv i da neće učestvovati u njegovoj primeni.

Kako je novinarima nakon sastanka rekao predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, predstavnici Srba sa Kosova su Dačiću i Vučiću preneli stav da je briselski sporazum sa Prištinom za njih neprihvatljiv, jer u njemu nema Srbije, već "samo integracije u takozvano nezavisno Kosovo".

Ristić je poručio da Srbi sa Kosova neće učestvovati u primeni sporazuma i da, ukoliko se na njemu insistira, treba da se raspiše referendum.

Prema njegovim recima, na sastanku nije bilo nikakvih pretnji, niti govora o merama koje bi vlada preduzela ukoliko bi oni bojkotovali sporazum, kao i da se ništa nije nametalo na silu.

Ristić je najavio i proteste Srba sa Kosova i Metohije, između ostalog i u Beogradu, ističući da oni neće biti stranački.

Upitan da li je u pregovorima moglo više da se dobije i da li su pregovarači u Briselu mogli više da učine, Ristić je rekao da nema sumnje da je pregovarački tim pokušao da dobije više, ali da nije smelo da se tako pregovara i da nije smelo to da se prihvati.

"Nije smelo da se pregovara ovako, prvo je trebalo razgovarati o povratku Srba, pa tek onda o ovim temama koje su očigledno nametnute. Ako hoće to da primene, moraće to da urade mimo nas", rekao je Ristić.

Sastanak na kojem se razgovaralo o briselskom sporazumu trajao je gotovo četiri sata, a počeo je nešto posle 12 časova.

Dačić je ranije najavio da će razgovarati s kosovskim Srbima kako bi se razjasnile njihove nedoumice o Sporazumu u 15 tačaka koji je parafiran u Briselu 19. aprila.

Predstavnici Srba sa Kosova su prethodnih dana izražavali nezadovoljstvo tim Sporazumom i navodili da ga neće prihvatiti, odnosno da će tražiti referendum u Srbiji kako bi se građani izjasnili o tom dokumentu. Oni su to nezadovoljstvo istakli i u današnjem razgovoru sa patrijarhom Irinejom.

Vicepremijer Aleksandar Vučić održaće konferenciju za novinare o aktuelnoj situaciji na Kosmetu nakon što sa premijerom Dačićem bude razgovarao sa delegacijom Srba.

Vučić će konferenciju za novinare održati u 16:30 časova u Vladi Srbije, najavljeno je iz kabineta prvog potpredsednika Vlade.

Vlada Srbije je u ponedeljak dala saglasnost na parafirani tekst predloga sporazuma s Prištinom, a za sutra je zakazana sednica republičkog parlamenta na kojoj će poslanici razmatrati Vladin izveštaj o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Prištinom, čiji je sastavni deo i predloženi sporazum.

U izveštaju, koji je juče stigao u parlament, između ostalog, stoji da je sve aktivnosti, uključujući i pregovore Beograda sa Prištinom, Vlada Srbije izvršavala uz poštovanje Ustavom i zakonima utvrđenih nadležnosti i uz stalno informisanje i konsultovanje predstavnika organa lokalne samouprave sa Kosova i Metohije.

Danas se u Briselu, u 11 časova, održava i prvi sastanak timova za implementaciju sporazuma, a u Beogradu će o Kosmetu govoriti i evropski komesar za proširenje Štefan File, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Izvor: Tanjug/ Mondo

Pogledajte još