Teške optužbe na račun FIFA- e.

Vorner je izjavio da mu je FIFA 1998. godine poklonila šest miliona dolara za izgradnju trening centra za podršku Sepu Blatera na izborima.

Vorner, koji je 21 godinu proveo na čelu CONCACAF, otišao ej sa te funkcije pre dve godine, a trenutno je u sedišt jednog od brojnih korupcionaških skandala, koji potresaju vrh svetskog fudbala.

"Blater nikada ne bi ugledao svetlost dana kao predsednik FIFA da mu zemlje fudbalske zone CONCACAF nisu dale glasove", rekao je Vorner.

Njemu je novac prethodno obećao raniji poredsednik FIFA Žoao Avelanž, a po njegovim rečima, uručio mu ga je lično Blater, u zamenu za glasove 30 članica zone koja obuhvata države Centralne i Severne Amerike i Kariba.

Avelanž je želeo da ga Blater nasledi, ali je Švajcarac u to doba bio najomraženiji funkcioner FIFA u Evropi i Africi. Bez podrške naše zone ne bi imao nikakve šanse”, rekao je Vorner.

Blaterov rival na izborim bio je tadašnji čelnik UEFA Lenart Johanson.

Vorner je obećao "cunami" optužbi protiv Blatera, kada je kao bivši potpredsednik FIFA pre dve godine bio umešan u skandal sa kupovinom glasova, zbog čega je smenjen.

On je do prošlog vikenda tri godine obavljao dužnost ministra nacionalne sigurnosti Trinidada i Tobaga, pre nego što se povukao sa funkcije zbog korupcionaškog skandala.

Izvor: b92

Pogledajte još