Nove eksplozije u Avganistanu

Taj bombaški napad predstavlja jasan dokaz da je u jeku prolećna ofanziva pobunjenika, navedeno je u saopštenju koalicionih snga u toj zemlji.

U još jednoj eksploziji bombe, postavljene na putu na jugu Avganistana u oblasti Šah Val Kot u provinciji Kandahar, poginula su tri civila, dok je petoro povređeno, rekao je portparol guvernera te provincije Džaved Fejsal.

Talibani i druge pobunjeničke grupacije često koriste bombe postavljene na putu koje spadaju među najsmrtonosnije oružje po civile u ratu u Avganistanu, prenela je agencija AP.

Na severu zemlje u oblasti Arči u provinciji Kunduz bomba podmetnuta na putu usmrtila je dve osobe, uključujući komandira milicije koji je imao uspeha u smanjenju boja pobunjeničkih napada u tom regionu.

Taj komandir i njegov vozač su poginuli, dok su još dvojica policajaca povređeni kada je njihov automobil naleteo na bombu.

Svi ti napadi su se desili trećeg dana "prolećne ofanzive", kako su je nazvali talibani. Pobunjenici su upozorili da će se infiltrirati među neprijatelje kako bi sprovodili "insajderske napade" i napadali vojne i diplomatske ciljeve uz pomoć bombaša samoubica.

Poslednjih godina je tokom proleća dolazilo do velikog porasta sukoba između talibana i snaga NATO i njihovih lokalnih saveznika. Sadašnja sezona sukoba predstavlja ključni test, s obzirom da međunarodna koalicija treba da iduće godine preda avganistanskim snagama odgovornost za bezbednost.

Avganistanske i koalicione snage, sa SAD na čelu, uhapsile su danas dvojicu talibanskih pobunjenika u provinciji Logar, dok su u ponedeljak avganistanske bezbednosne snage i lokalna policija u provinciji Gazni ubili trojicu pobunjenika i četvoricu ranili, navedeno je u saopštenju NATO.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još