Lazarevac: Počinje pozorišni festival "Joakim Vujić"

Prvo prigradsko pozorište "Puls teatar" iz Lazarevca ove godine je domaćin 49. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić", koji se održava od 13. do 20. maja.

Ova tradicionalna manifestacija se prvi put dešava na teritoriji Beograda, jer je Puls teatar jedino pozorište koje administrativno pripada Beogradu, a teritorijalno centralnoj Srbiji.

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, kojoj Puls teatar pripada od 2009. godine (otkako je dobio status profesionalnog), dodelila je Lazarevčanima status organizatora festivala, pomažući tako afirmaciju najmlađeg profesionalnog pozorišta u Srbiji.

Domaćin će se takmičiti s predstavom "Sunce tuđeg neba" Milovana Mračevića, u režiji Aleksandra Lukača, koja je i ovogodišnji učesnik Sterijinog pozorja.

U glavnom takmičarskom programu su i predstave "Jedan čovek, dvojica gazda" (Kragujevac), "Purpurno ostrvo" (Kruševac), "Mali Geza" (Pirot), "Čudo u Šarganu" (Užice), "Putujuće pozorište Šopalović" (Zaječar) i "Mladi Staljin" (Šabac).

Selektor programa je dr Milivoje Mlađenović.

Festival "Joakim Vujić" će, pored zvaničnog, realizovati još dva programa takmičarskog karaktera: Mali Joakim i OFF Joakim, kao i nekoliko promocija knjiga i likovnih programa.

Poseban segment činiće program "Joakim u gostima", odnosno izvođenja predstava - učesnica festivala u susednim gradovima Aranđelovcu, Valjevu, Lajkovcu...

Odluku o nagradama doneće žiri čiji su članovi Uglješa Šajtinac, Biljana Krstić i Snežana Trišić.

Na kraju će u čast nagrađenih Narodno pozorište Niš izvesti Nušićev "Svet".

Susreti profesionalnih pozorišta "Joakim Vujić", smotra najboljih ostvarenja profesionalnih pozorišta u Srbiji, van Beograda i Vojvodine, prvi putsu održani u Zaječaru 1965. godine.

Izvor: Tanjug, Novosti

Pogledajte još