Bundestag 27. juna donosi odluku o Srbiji

Odluka nemačkog parlamenta, koja je obavezujuća za vladu u Berlinu, zavisiće, između ostalog, i od primene briselskog sporazuma.

Evropski savet će na sednici 27-28. juna doneti odluku o datumu početka pregovora, a ta odluka zahteva konsenzus država članica.

Gunter Krihbaum, član vladajuće koalicije CDU/CSU i šef delegacije Bundestaga koja je 10. i 11. aprila, zajedno s francuskih poslanicima, boravila u poseti Beogradu, izjavio je tom prilikom da će odluka nemačkog parlamenta o početku pristupnih pregovora Srbije i EU zavisiti u velikoj meri od izveštaja Evropske komisije, koji obuhvata i procenu napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik partije nemačke kancelarke Angele Merkel, Andreas Šokenhof, izneo je u septembru prošle godine sedam uslova od kojih će, kako je rekao, zavisiti odluka Berlina.

"Za nas je važno da dođe do zajedničke izjave u pisanom obliku pre početka pristupnih pregovora sa EU, a da do kraja pregovora tačke izjave budu sprovedene u delo", rekao je Šokenhof na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Dakle, dogovor pre započinjanja pregovora, a realizacija dogovora do okončanja pregovora", rekao je Šokenhof.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

Pogledajte još