DŽAJA PRED VEČITI DERBI: Fudbal je čudo!

"Fudbal je čudo", rekao je Džajić na početku razgovora u svojoj kancelariji.

"Objektivno, niko od nas nije ni očekivao da ova utakmica može da bude ovako značajna. Stoga, svi u Crvenoj zvezdi prvo moramo da budemo zadovoljni što smo uopšte došli u situaciju da sami odlučujemo. Ko je, realno, na 11 bodova zaostatka pomišljao da bi ova utakmica mogla da bude ključna u borbi za titulu?", pitao je Džajić i nadovezao se:

"S te strane trebalo bi poštovati ovih osam uzastopnih pobeda koje smo zabeležili, ali fudbal je čudo. Pogledajte samo Benfiku koja je za četiri dana ostala bez dva trofeja tako što je primala golove u 93. minutu, a obe utakmice mogla je da reši u prvom poluvremenu…"

On ne smatra da je ovo najvažniji derbi za Crvenu zvezdu u istoriji, zbog toga što se pružila prilika da se prekine petogodišnja vladavina Partizana u prvenstvu, nikada viđena pre toga, samim tim ni u Džajićevo doba…

"Ja sam već 50 godina ili akter ili posmatrač derbija i ovo je samo jedan u nizu za mene, ali moram priznati da je prvi posle dugo godina koji će verovatno odlučiti pitanje prvaka. Ne u potpunosti, ali u velikoj meri", rekao je i dodao da je Partizan taj koji može više da izgubi u aktuelnom trenutku, iako njegov klub čeka na titulu od 2007. godine.

"Mislim da Partizan može mnogo više da izgubi, jer bi posle oni morali da traže razlog zbog čega je to tako, a već su praktično bili prvaci. To bi za Partizan bio, s ove tačke gledišta, veći udarac nego da mi ne budemo prvaci. Ali, ako ne posmatramo samo ovu sezonu, za nas nikako nije dobro to što pet godina nismo bili šampioni. Ipak, kada bismo na kraju bili prvi to bio bio podvig i mislim da njima ne bi bilo nimalo prijatno da na taj način izgube prvenstvo, uprkos pet uzastopnih titula".

Da li ste ikada pomišljali na to da bi Partizan mogao da stigne Zvezdu po broju titula prvaka?

"Nisam dugo bio tu, pa nisam o tome ni razmišljao, ali sam primetio to u jednom trenutku. Dobro, šta da radimo… Druga su vremena bila i u ‘ono’ vreme nije uopšte lako bilo postati prvak, mnogo teže nego sada. Ne želim da potcenjujem Partizanove titule, naprotiv, ali činjenica je da se u ‘ono’ vreme teže završavalo na prvom mestu", upoređivao je Džajić titule iz lige SFRJ sa aktuelnim prvenstvom.

"Ako se dogodi da nas stignu, treba im čestitati, a mi moramo da nastojimo da prekinemo taj niz".

Dok je matematički gledano remi isto što i pobeda Partizana, da li očekujete da bi „večiti rival“ mogao punom ofanzivom da iznenadi vašu ekipu i trenera?

"Ne znam koliko su naše ekipe i dalje spremne da kažu nešto i da to sprovedu u delo tokom svih 90 minuta. Mislim da ekipe u Srbiji, pa i Zvezda i Partizan, još nisu sposobne da urade tako nešto, da nemaju taj kvalitet. Evo ja mogu da kažem sada ‘igraćemo tako i tako’, ako vam to nešto znači, ali pitanje je da li je to izvodljivo. Konkretno, pitali ste me za Partizan i da li će napasti i iznenaditi nas? Ne verujem da je u stanju da to radi konstantno 90 minuta", iskren je bio Džajić, a nadovezao se konstatacijom:

"I Zvezda i Partizan bi mogli da imaju bolje timove, to je činjenica…"

(old_image)

Postoji li onda, u ovakvom odnosu snaga, neki pojedinac u timu crno-belih od kojeg preti posebna opasnost?

"Drago mi je da Saša Ilić ima dugu karijeru, vidim da ga svi hvale, da bi svi voleli da igra što duže. Ipak je on odigrao mnogo utakmica za Partizan i treba to poštovati, a ove druge ne bih izdvajao. Imaju kvalitet, imaju dobre igrače i ja to poštujem. Ali, imamo i mi!"

Pomenuli ste Benfiku i Čelsi, ima li Crvena zvezda nekog Baneta Ivanovića koji će uzeti rivalu titulu golom u 93. minutu?

"Ja bih voleo da se pojavi neko u subotu, ako treba zvaćemo ga Bane", sa osmehom je odgovorio Džajić.

Šta bi moglo da presudi?

"Jako je bitna psihološka priprema i na tome se ove nedelje radilo ‘dole’. Naravno, bitno je i kako ćemo igrati taktički. Ja imam poverenja u trenera i verujem da će pripremiti najbolju taktiku".

Da li ćete mu u tome pomoći i održati motivacioni govor kao jesenas?

"Nisam siguran, treba pustiti trenera… Malo sam pratio treninge i povremeno razgovarao sa nekim igračima, ali nisam siguran da im je potreban govor. Ima još dva dana do utakmice, videću".

Za ovaj 144. derbi vlada ogromno interesovanje među navijačima. Sećate li se da je bilo nekad tako?

"Bilo je i ranije, naravno, naš stadion je primao 100.000 ljudi, a Partizanov 55.000. Samo je u jednom periodu tokom 90-ih palo interesovanje, ali ne pamtim iz vremena pre toga da nije bio pun stadion ili na JNA ili kod nas. Nisam išao na JNA, a da nije bilo 55.000".

Očekujete li da Zvezda ima veću podršku u subotu iako se igra u Humskoj?

"Naših je uvek bilo više, to je tako. Jednostavno, dolaze u većem broju na utakmice. E, sad kako će se raspoređivati ulaznice, to je druga priča. Biće dovoljan i Sever, a nekada je bio Jug. Čuveni Jug sa Zvezdašima, to je bio Zvezdin ‘kop’ dok se gradio naš stadion, pa smo igrali tamo… Tako je bilo u moje vreme", priseća se Džajić, sada već 66-godišnjak.

On, kao akter velikog broja „večitih derbija“, nije imao poseban savet za sadašnje prvotimce Zvezde kako da se pripremaju za utakmicu. Pretpostavlja da je i njima, kao i nekada njemu, jednako stalo da dobiju najvećeg rivala i da taj motiv ne zavisi od važnosti derbija po ishod prvenstva.

(old_image)

"Uvek mi je bilo stalo da pobedim Partizan, samo se nekako u moje vreme to lakše događalo i stvarno smo imali uspeha. Da li smo tada bili toliko bolji od Partizana, ni sam ne znam. Lakše smo izlazili na kraj s Partizanom, nego s Dinamom i Hajdukom. Ali, eto… Do pre dve godine dok Robi Prosinečki nije došao, Partizan deset puta nije izgubio, je l’ tako? I odmah je bilo dominacija, vladavina, Partizan ne može da izgubi… Posle toga smo mi dobili četiri derbija u nizu i sada se više niko ne seća onog Partizanovog od deset utakmica. Zato je to derbi, zato je teško prognozirati bilo šta…"

Ono što neke prethodne generacije fudbalera Crvene zvezde nisu mogle da osećaju pred "derbi" je – superiornost. A toga je bilo u Džajićevo vreme. Čak se pričalo da je "Partizan gubio 1:0 još u tunelu“.

"Jeste… Postojao je osećaj superiornosti, a ako je i bilo te priče o 1:0 pre utakmice ona nije potekla od nas, jer smo bili superiorni. Ali, ne bih pričao sada o tome, jer bih zvučao prepotentno. Sve postoji u statistici i istoriji, pa koga zanima može da pogleda".

Uporedo sa rivalitetom između Crvene zvezde i Partizana, živeo je i jedan lični između Nenada Bjekovića i vas.

"Bjeković i ja smo igrali zajedno u reprezentaciji, čak smo bili i cimeri. Posle je on mnogo više mene napadao, nego ja njega i ja sam te napade, iako nekad nisu bili nimalo prijatni, doživljavao kao da on štiti interese Partizana. Kao što sam i ja Zvezde. Svi smo mi drugačiji. Posle kada smo se viđali uvek smo se pozdravljali i dan danas smo u korektnim odnosima. Kažem, nije mi uvek bilo prijatno, ali nije to jedini slučaj da mi nije bilo prijatno pa sam nastavljao da živim dalje", sa osmehom je konstatovao Džajić.

On kaže da njegov odlazak u Humsku ne dolazi u pitanje.

"Ja sam u Humsku stalno odlazio, samo je pitanje odakle ću da gledam, da li ću biti u loži ili negde drugde… Imam svoj ritual. Idem sigurno, a odakle ću gledati – to još nisam odlučio".

Za kraj, na neki način, imao je poruku za fudbalere Crvene zvezde.

"U velikim utakmicama, poput ove, rađaju se i igrači i ekipa… Tu se vidi ko može da odigra dobro, a onaj kome to uspe, dobija psihološku snagu za budućnost".

Izvor: Mondo

Pogledajte još