Mapa homofobne Evrope: Srbija pri dnu liste, ali tolerantnija od Italije i Poljske

Tako se Srbija, kada je u pitanju poštovanje prava i tolerancija prema LGBT osobama našla ispred Poljske, Litvanije, Andore, Bosne i Hercegovine, Kipra ali i Italije, gde je procenat poštovanja ovih prava oko 20 odsto.

Međutim, Srbija je daleko ispod najvećih evropskih zemalja koja tradicionalno imaju mekši stav prema LGBT populaciji. Na vrhu lestvice nalazi se Velika Britanija u kojoj tolerancija prema ovoj grupi iznosi 77 odsto. Slede Belgija, Norveška, Švedska, Španija i Portugal (oko 60 odsto), a za njima Danska, Irska, Mađarska i Nemačka (oko 55 odsto).

Nasuprot uvreženom mišljenju da su prava LGBT osoba u EU maksimalno zaštićena, ovo istraživanje ipak pokazuje da je diskriminacija seksualnih manjina u porastu.

- Nasilje protiv LGBT osoba je istinski panevropski fenomen, motivisan nacionalizmom, tradicionalizmom i verskim fundamentalizmom
- navodi se istraživanju.

U izveštaju se konstatuje i da je u nekim područjima postignut napredak, ali da trendovi ukazuju na opšti porast kako diskriminacije, tako i verbalnih i fizičkih napada na pripadnike seksualnih manjina.

(old_image)

LGBT populaciju brišu iz zakona u Mađarskoj, tuku u Grčkoj, mrze u Bugarskoj...

Među vodećim negativnim primerima je Mađarska, u kojoj je parlament nedavno izbrisao seksualne manjine iz zakona o sprečavanju diskriminacije, i gde je zabeležen povećan broj slučajeva pretnji i nasilja prema LGBT osobama od desnih ekstremista.

Oštre kritike pretrpela je i Grčka, gde su se pripadnici neonacističke "Zlatne zore" okomili ne samo na imigrante i osobe tamnije puti, nego i na seksualne manjine, a prozvana je i Bugarska, u kojoj je "govor mržnje prema LGBT osobama sasvim uobičajen čak i kod nosilaca najviših javnih funkcija".

U izveštaju se konstatuju problemi i kod članica EU koje su manje sklone tradicionalizmu. Tako se u Holandiji svaka druga LGBT osoba plaši da javno pokazuje svoju seksualnu orijentaciju kako ne bi bila izložena društvenoj osudi.

U Francuskoj, u kojoj su nedavno legalizovani istopolni brakovi, došlo je do povećanja slučajeva pretnji i diskriminacije, a SOS linija za LGBT osobe beleži rekordan broj poziva.

U izveštaju se konstatuje se da nijedna evropska institucija (sa izuzetkom Parlamenta) aktivno ne promoviše antidiskriminacijsku politiku u odnosu na LGBT osobe, niti ima strategiju rešavanja ovog problema.

Pogledajte mapu rasizma u Evropi.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još