Vestervele će tražiti brzu primenu sporazuma

Sada treba da usledi plan implementacije zbog čega je šefica EU diplomatije Ketrin Ešton pozvala premijera Srbije Ivicu Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija 21. aprila u Brisel, podseća ministasrtvo.

Napominjući da se poseta Vestervelea odvija u dogovoru sa Ešton, ministarstvo ističe da šef nemačke diplomatije sa sagovornicima u Beogradu i Prištini želi da doprinese uspehu njenih napora.

UZ konstataciju da Nemačka podržava države zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU, ministarstvo je ocenilo da "još treba savladati nerešene konflikte, a pre svega između Srbije i Kosova".

"Na kraju krajeva, kosovski konflikt treba da se okonča korak po korak tako da obe zemlje mogu da gledaju u budućnost", napominje ministarstvo, podsećajući da je Srbija je već kandidat za pristupanje EU, ali da je "za početak pristupnih pregovora uslov napredak u odnosima sa Kosovom".

Nemački mediji su preneli i ocenu zamenika portparola Ministarstva inostranih poslova u Berlinu Martina Šefera da je cilj posete nemačkog šefa diplomatije da briselski sporazum što pre dobije i konkretan vremenski plan primene.

Implementacija tog sporazuma je, kako ističu nemački mediji pred Vestervelovu posetu Beogradu i Prištini, uslov za dalje približavanje i Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke najavilo je da Vestervele u nedelju, 19. maja, dolazi u dvodnevnu posetu Beogradu i Prištini i da je prva stanica Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom inostranih poslova Ivanom Mrkićem.

Druga stanica je Priština, gde će 20. maja nemački šef diplomatije razgovarati sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i sa kosovskim ministrom spoljnih poslova Enverom Hodžajem, navedeno je u saopštenju.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još