Dačić: Ne očekujem nove uslove, bilo ih je dovoljno

"Nema razloga da neko dolazi u Beograd i postavlja nove uslove. Bilo ih je dovoljno, a ja očekujem isključivo posete koje će predstavljati ohrabrenje", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u prostorijama SPS-a nakon sastanka sa predsednikom Socijalističke partije Republike Srpske Petrom Đokićem.

On je napomenuo da očekuje veće razumevanje za srpske stavove naglašavajući da Srbija ne traži ništa novo, već da se primeni samo ono što je dogovoreno i to bez novih činjenica koje bi mogle da ugroze sporazum koji je potpisan.

Dačić je naglasio da je važno da Srbija radi na onome na šta se obavezala a to je donošenje plana implementacije briselskog sporazuma ističući da je važno da to bude što pre, kako bi Nemačka mogla da završi svoje procedure u Bundestagu u vezi sa odlukom da li će Srbija dobiti datum.

"Koliko sam shvatio Nemačku, ako se sledeće sedmice dogovori neki plan za implementaciju - to ne znači da sve treba da implementiramo do juna, već da se dogovorimo šta će kad da bude sprovedeno, nakon toga bi ta procedura ušla u Bundestag", pojasnio je premijer.

On je ukazao da bi bilo dobro da plan sprovođenja briselskog sporazuma "pravimo svi zajedno, i Vlada Srbije i Srbi sa Kosova i Metohije".

Nakon toga, poslanici vladajuće koalicije u Nemačkoj ponovo bi došli u Beograd i oni bi praktično pred sednicu Saveta Evropske unije trebalo da donesu odluku hoće li odobriti Srbiji datum početka pregovora.

Dačić je ukazao i da ukoliko Srbija sada ne dobije datum, to se ne može očekivati u ovoj godini, pre svega zbog izbora u Nemačkoj, odnosno da bi to bi bila tema tek za 2014.

Osvrćući se na protivljenje Srba sa severa KiM primeni briselskog dogovora, Dačić je rekao da ne mogu predsednici opština sa severa Kosova odlučivati o sudbini celog srpskog naroda, ističući da sporazum mora da se sprovodi a da je pitanje samo "da li ćemo ga sprovoditi zajedno ili ne".

Premijer je poručio da ne može samo da se kaže da se nešto neće a da se pri tom ne nudi nikakvo bolje rešenje i dodao da smatra da niko u Srbiji ne bi mogao da prihvati da Albanija i Kosovo idu u EU a da Srbija "ostane zaleđena".

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još