Psiholozi tvrde - Adel leči anksioznost

Ukoliko se plašite letenja avionom, pesma “Someone Like You” je verovatno najbolji mogući lek za vas. Istraživači su pronašli da itekako snižava anskioznost milionima ljudi.

“Dok slušamo muziku stvara se snažna veza sa njom, zato njen uticaj na anksioznost ne iznenađuje”, navodi Anđela Vats, autorka studije.

Psiholozi objašnjavaju da harmonični tonovi ove pesme pomažu pri ublažavanju anksioznosti. Studija je pronašla da disanje u skladu sa muzikom sporog tempa snižava otkucaje srca i krvni pritisak.

“Utešno je što muzika pomaže velikom broju ljudi da stigne do odredišta iz snova. A ako slušate Coldplay ‘Paradise’ možda ćete se i zaista u naći u jednom”, rekla je Anđela dodajući da anksioznost uzrokuju iracionalne misli u kojima je pretnja preterana i nepotrebna.

Muzika, koja inače stimuliše logičnu (levu) i emotivnu (desnu) stranu mozga stimuliše i limbički sistem, koji procesuira negativne uspomene i emocije, što pomaže ljudima da razmišljaju racionalnije i ublaže anksioznost.

Popularne pesme koje su se još našle na ovoj listi su Bob Marli “Buffalo Solider”, Britney Spears “Inside Out” i Beyonce “Flaws and All”.

Izvor: B92

Pogledajte još