Vestervele: Ako bude rezultata sporazuma sa Prištinom, daću preporuku Bundestagu

Šef nemačke diplomatije je na konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem rekao da ne može da prejudicira odluku šefova država ili vlada EU ili Bundestaga, ali i naglasio da je sporazum Beograda i Prištine od 19. aprila bio istorijski i da su sad potrebni konkretni koraci za njegovo sprovođenje.

"Moja poseta Srbiji je gest ohrabrenja. EU može učiniti dobro za Srbiju i Srbija može učiniti dobro za EU i zato je važno da u ovim istorijskim trenucima donesemo ispravne odluke", rekao je Vestervele.

Vestervele se već oko 08.30 sastao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a nakon tog usledio je sastanak sa u Ministarstvu spoljnih poslova sa Ivanom Mrkićem. Već oko 10 časova je otišao peške do zgrade Vlade Srbije, gde je počeo sastanak s premijerom Ivicom Dačićem, koji je završen nešto iza 11 časova.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević je za B92 posetu Vestervelea ocenio kao dobar znak nakon pregovaračkog procesa.

On je u Kažiprstu B92 rekao da misli da je nemački diplomata u Srbiju došao s dobrim namarama i da će se složiti sa naporima Srbije da se otvoreno zalaže za primenu sporazuma, kao i da se konačno reši to pitanje.

Mi smo ispunili sve na šta smo se obavezali. U Vladi niko nije spreman da sada prihvati nešto novo, nepovoljnije, u odnosu na ono što je već prihvaćeno, dodao je on.

Vestervele je u nedelju doputovao u posetu Srbiji, a na beogradskom aerodromu ga je dočekao potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Po dolasku, Vestervele je rekao da je u Briselu postignut istorijski sporazum Beograda i Prištine, ali da je sada važno da on bude sproveden.

Vestervele je rekao da je optimista u pogledu dodeljivanju datuma za početak pregovora Srbije o prijemu u EU. On je dodao da je glavni preduslov za to početak sprovodjenja briselskog sporazuma, ali da to ne mora da ide odjednom, nego da može ići i korak po korak.

Vučić je rekao da je po prirodi pesimista, ali da veruje da je Srbija ipak zaslužila da u junu dobije datum početka pristupnih pregovora sa EU.

Posle razgovora sa srpskim zvaničnicima, Vestervele će otputovati u Prištinu, na razgovore s predstavnicima kosovskih vlasti.

Beta

Pogledajte još