Dačić: Ne gubimo ništa sporazumom s Prištinom

"Bilo bi dobro da pobede oni čiji su stavovi na liniji stavova Vlade Srbije kako ne bismo imali smetnje na vezama i u planiranju zajedničke politike", rekao je Dačić na Radio-televiziji Srbije.

Nakon izbora će, kako je rekao, prvo uslediti implementacija dogovora u oblasti policije i pravosuđa, posle toga sledi pravljenje statuta zajednice srpskih opština, a potom će biti utvrđeni i svi detalji o njenom funkcionisanju.

On je još jednom sunarodnicima na Kosovu poručio da Srbija ništa nije izgubila briselskim sporazumom sa Prištinom, a da su Srbi koji tamo žive dobili mogućnost da formiraju zajednicu srpskih opština.

"Uspeće samo onaj ko vodi realnu politiku, a ne onaj ko započinje bitke koje ne može da dobije i ja to najbolje znam jer sam takve situacije video mnogo puta u životu", rekao je Dačić, ističući da takvom avanturizmu može da bude sklon pojedinac, ali da se takvoj opasnosti ne sme izlagati čitav narod.

Dačić je, upitan da li očekuje da će se Kosovo apostrofirati u svih 35 poglavlja u pregovorima sa EU, rekao da tako nešto ne očekuje.

"To je nemoguće zato što onda ne bi ni trebalo da postoji pregovarački okvir već bi svuda pisalo samo Kosovo. Valjda EU ima i neke druge vrednosti", rekao je Dačić.

Osvrćući se na pitanje međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid, Dačić je rekao da će po svemu sudeći ta stvar ipak doći do međunarodnog suda pravde, zato što Hrvatska nema hrabrosti da učini istorijski iskorak.

"Mislim da je to možda i najbolje rešenje da se to pitanje zauvek skine sa dnevnog reda",
rekao je Dačić i poručio da Srbija ima veoma dobar pravni tim i da je siguran da ishod neće biti na našu štetu.

Povodom predloga budzeta za 2014. godinu, Dačić je rekao da je to prvi realan budžet posle niza godina, jer je sa jedne strane restriktivan a sa druge uvažava činjenicu da se ekonomska politika ne može zasnivati samo na uštedama.

"Ovo je prvi budžet koji je realno sagledao prihode i rashode. To nije dovoljno, ali mi ne možemo da slušamo savete Fiskalnog saveta a da nam umre pacijent", kazao je Dačić.

Odgovarajući na kritike političkih protivnika da zaokreće spoljnu politiku Srbije prema Rusiji i Kini, Dačić je rekao da su takve kritike odraz poltronskog duha, i da Srbija ne treba da postupa drugačije od ostalih evropskih država koje, kako je primetio, stoje u redu ispred šaltera Pekinga i Moskve.

"Nisam rekao da nećemo ući u EU, već da bih bio srećan da nam takve projekte nudi i Zapad", rekao je Dačić, konstatujući da nema smisla da se spoljnopolitička kolebanja pripisuju vladi koja je Srbiju odvela najdalje u procesu evrointegracija.

B92

Pogledajte još