Poslanica evropskog parlamenta Tanja Fajon: Pritiskaju da vratimo vize

Prema njenim rečima, zbog neslaganja na liniji Evropski parlament - Evropska komisija - Evropski savet, zemlje poput Srbije još ne bi trebalo da brinu da će bezvizni režim biti ukinut.

"Još pregovaramo o mehanizmu za privremenu suspenziju, na osnovu dokumenta Evropske komisije, koji se pred nama nalazi već dve godine. Prošle nedelje smo ponovo imali trojni razgovor, ali nismo uspeli da pronađemo zajednički stav", rekla je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon za Večernje novosti.

Ona je, međutim, dodala da je pritisak zemalja-članica i Evropskog saveta veoma veliki i da oni traže da se ta mera usvoji što je pre moguće, da bi dobili mogućnost da uvedu privremenu suspenziju za bilo koju zemlju, ne samo sa Zapadnog Balkana.

Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije i izvestiteljka iz senke evropskih socijalista za suspenziju bezviznog režima, kaže da se "u začaranom evropskom trouglu" još ne nazire dogovor o tom pitanju.

"Naročito su otvorena pitanja uloge Evropskog parlamenta u procesu odlučivanja. Parlament traži da u proceduri, pri eventualnom ponovnom uvođenju viza, ima istu zakonodavnu ulogu kao i prilikom ukidanja. Mi smo protiv pojednostavljene procedure. Želimo da postoji još jedna kočnica, da neka od članica ovo pitanje eventualno ne bi zloupotrebila zbog političkih interesa", rekla je ona.

Ona je dodala da je teško reći da li će dogovor uopšte biti postignut.

"Otvoreno je nekoliko pitanja. Pregovaramo, na primer, i o tome koliko godina posle ukidanja viza neka država članica može odredjenoj zemlji da suspenduje bezvizni režim. Parlament predlaže tri godine, a Evropski savet čak - sedam", rekla je Fajon.

Izvor: Beta/Novosti

Pogledajte još