Danas slavimo prirodu: Međunarodni dan biodiverziteta

Međunarodni dan biodiverziteta ili biološke raznovrsnosti ustanovile su Ujedinjene nacije da bi se najširoj javnosti ukazalo na značaj i neophodnost zaustavljanja opadanja broja biljnih i životinjskih vrsta, kao i različitih ekosistema na Zemlji.

Na Samitu o zaštiti životne sredine i održivom razvoju u Rio de Žaneiru 1992. usvojena je Konvencija o biološkoj raznovrsnosti kojom je potvrđen opšti konsenzus da je biodiverzitet temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja Dana biodiverziteta je "Voda i biodiverzitet", jer su UN 2013. proglasile Međunarodnom godinom saradnje u oblasti voda.

U Srbiji, na čijoj je teritoriji registrovano više od 44.200 biljnih i životinjskih vrsta, postoji 464 zaštićena područja koja pokrivaju 518.204 hektara ili oko 5,8 odsto teritorije zemlje. Srbija trenutno ima pet nacionalnih parkova, 98 rezervata prirode, 16 predela izuzetnih odlika, 296 spomenika prirode i 24 parka prirode.

Srbija ima 797 zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Prema podacima Programa UN za razvoj (UNDP), zbog negativnog uticaja čoveka na životnu sredinu, u svetu godišnje nestane 27.000 vrsta, odnosno 74 vrste dnevno, a stopa izumiranja je 1.000 puta veća od procenjene "normalne" evolucione stope izumiranja.

Stručnjaci upozoravaju da bi, ako izumiranje vrsta bide nastavljeno po sadašnjoj stopi, tokom narednih 30 godina moglo da nestane 20 odsto današnjih biljnih i životinjskih vrsta, što bi moglo da se uporedi jedino sa katastrofom koja se dogodila pre 65 miliona godina kada su nestali dinosaurusi.

Očuvana biološka raznovrsnost doprinosi regulaciji klime, umanjuje efekat gasova staklene bašte, održava kvalitet vazduha i vode i kontroliše suše i poplave.

Izvor: Beta

Pogledajte još