Mladić: Da nisam došao ovde u Haški tribunal, bio bih u večnim lovištima

Na kraju rasprave o njegovom zdravstvenom stanju, tokom koje je svedočio lekar iz sudskog pritvora Paulus Falke, Mladić je rekao:

"Gospodine doktore Falke, vama, vašem timu, svom osoblju u pritvoru, koje me prati, obezbeđuje, posmatra, pregleda, razgleda, danju i noću, svom medicinskom osoblju u pritvorskoj jedinici koje me je lečilo i u bolnici Bronov, duboko se klanjam i sve pozdravljam kao ljude koji ste me izvukli sa obe noge iz groba. Da nije bilo vaše pažnje, lekova i božje volje, odavno bih ja bio kod Svetog Petra".

Napominjući da "mora da pohvali i Tribunal", iako je o njemu ružno govorio, Mladić je kazao:

"Da nisam ovde došao, davno bih bio u večnim lovištima. Duboko se svima zahvaljujem, od čistačiče do vlasnika do Bronova, spasili ste mi život, hvala vam".

Doktor Falke prethodno je preporučio sudijama da radnu nedelju u procesu Mladiću smanje sa pet na četiri dana zbog narušenog zdravlja optuženog. Lekar sudskog pritvora precizirao je da je stanje Mladića - koji je u prošlosti preživeo tri moždana udara - "stabilno" i da nema promena na gore.

Falke se nije složio sa medicinskim ekspertima odbrane da kod Mladića postoji rizik od izliva krvi u mozak. Zbog umora i stresa na suđenju, po njegovim rečima, kod optuženog su uočljive posledice preživljenih moždanih udara, poput teškoća u govoru i opadanja snage mišića.

Po rečima doktora, Mladić pati od povišenog krvnog pritiska, koji se reguliše lekovima, i početne arterioskleroze i dijabetesa. Falke je potvrdio da je, zbog sumnje da general Mladić boluje od raka, nedavno obavljena biopsija i da su rezultati bili negativni.

Lekar je dodao da je Mladić izgubio na težini. On je kazao i da je primetio da se Mladić "izuzetno umara" na suđenju.

"Kada dodje sa suđenja, nema snage ni da se svučce i samo leži u krevetu i ignoriše večeru".

Mladić je, po rečima Falkea, izgubio na težini i ima šest kilograma manje, 74, nego što je imao, 80, kada je 2011. doveden u pritvor.

Predsedavajući sudija Alfons Ori precizirao je da je Mladić prošle godine, kada je bolovao od upale pluća, imao "manje od 60 kilograma". Doktor Falke izjavio je i da Mladić, po nalazu psihijatara, svedočenja na suđenju prihvata "veoma bolno i uznemirujuće", što možda utiče na njegov apetit.

Mladić je o tome u sudnici rekao:

"Mene, doktore, kao čoveka ne iznenađuje ni najgnusnija istina i činjenica, ali najmanja laž bilo koga da je bilo od koga napisana, podmetnuta i rečena - to me izbacuje iz takta".

Optuženi je, obraćajući se lekaru, kazao i da "pola moga tela ne radi, a kako druga polovina radi, vi ste to opisali i hvala vam na poštenom i ljudskom svedočenju danas o mom zdravlju. Hvala vam, vi ste moji i prijatelj i član moje porodice".

Odluku o zahtevu odbrane da se broj radnih dana na suđenju Mladiću smanji sa pet na četiri, raspravno veće doneće naknadno.

Mladićev branilac Nenad Petrušić nastavio je, posle rasprave o generalovom zdravlju, unakrsno ispitivanje svedoka optužbe Momira Nikolića.

General Mladić optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još