Nastavljeno suđenje Karadžiću

Oni su pobili njegov iskaz da Vojska Republike Srpske nije odgovorna za 17 snajperskih napada na civile u Sarajevu, navedenih u optužnici.

Optužnica Karadžića, ratnog predsednika RS i vrhovnog komandanta VRS, tereti za napadi kampanju snajperskih i artiljerijskih napada u cilju terorisanja stanovnistva Sarajeva, 1992-95.

Na tvrdnju Poparića da je 18. novembra 1994. godine u unakrsnoj vatri, u centru Sarajeva, ranjena majka Dženana Sokolović i istim hicem, koji je prošao kroz njeno telo, ubijen njen sedmogodišnji sin Nermin Divović, tužiteljka Karolin Edžerton predočila je svedoku izveštaj Unprofora po kojem su hitac ispalili snajperisti VRS sa Grbavice.

Pucnjava koja se čula na filmu sa poprišta događaja, na koji se Poparić oslanjao, poticala je, prema istom dokumentu, od francuskog antisnajperskog tima, koji je uzvratio vatrom na srpske položaje.

Rekavši da nema razloga da ne veruje u pouzdanost izveštaja Unprofora, Poparić je, međutim, ostao pri iskazu da u navedenom slučaju ima mnogo kontradiktornosti i da je, stoga, nemoguće utvrditi šta se stvarno dogodilo.

Na podsećanje tužiteljke da je sama Sokolovićeva izjavila da je metak doleteo iz pravca zgrade Metalke na Grbavici, gde su bili snajperi VRS, svedok je uzvratio da je ona dala više različitih izjava.

Pošto mu je zastupnica optužbe citirala izveštaje Unprofora po kojima su hici ispaljeni na tramvaje u centru Sarajeva, u nekoliko incidenata 1994-95, doleteli sa srpskih položaja preko Miljacke, Poparić je tvrdio da tragovi na vozilima i zemlji pokazuju da su hici došli sa zgrade Izvršnog veća, pod kontrolom Armije BiH.

Edžerton se osvrnula i na tvrdnju balističara odbrane da metak koji je, 11. jula 1993, u sarajevskom naselju Dobrinja ubio 46-godišnju Muniru Zameticu, dok je iz reke zahvatala vodu, nije mogao doći sa zvonika pravoslavne crkve, zato što tamo nije bilo logično postaviti snajper.

Iz dokumenta ABiH o položajima VRS u tom području, tužiteljka je pročitala da je na crkvenom zvoniku bio ne samo snajper, nego i protivavionski mitraljez.

Osporavajući Poparićev nalaz da mesto na kojem su, 3. septembra 1993, jednim hicem ranjene majka i kći, Nafa i Elma Tarić, nije bilo vidljivo sa položaja VRS, Edžerton je u sudnici prikazala fotografiju koja, kako je rekla, pokazuje "jasnu liniju vidljivosti".

Ekspert odbrane to je negirao.

Unakrsno ispitivanje Poparića, tužioci će završiti sutra.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još