Florens Artman za NIN: Hag ohrabruje buduće zločince

Florens Artman u ekskluzivnom intervjuu za NIN povodom oslobađajuće presude izrečene Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, govori o kontroverzama koje su obeležile rad Haškog tribunala u završnici njegovog rada. Ona kaže da
niz oslobađajućih presuda izrečenih u poslednjih šest meseci poriču svaki smisao pravde I da je sadašnji sastav Haškog Tribunala izokrenuo međunarodno krivično pravo od svoje izvorne misije.

Haške sudije su“, tvrdi ona, „ukinule u konačnoj presudi Gotovini i Markaču pravni princip da postoje bar neka ograničenja preko kojih se ne može preći pri bombardovanju legitimnih ciljeva u urbanim sredinama“.

Smisao nove sudske prakse je, po njenom mišljenju, da ubuduće visoki politički, policijski ili vojni zvaničnici jedne države neće moći biti pozvani na krivičnu odgovornost za zločine počinjene u drugoj državi. Sigurna je da ima dosta ljudi iz Tribunala koji to isto kažu iza zatvorenih vrata ali niko nema hrabrosti da da ostavku ili da obrazloži glasno i jasno zašto deo sudija izlazi iz okvira svog mandata i pokušava da obesmisli međunardno krivično pravo pa time i Ženevsku konvenciju.

Izvor: NIN

Pogledajte još