Kamere na telefonima uskoro bez blica?

Novi senzor je oko 1.000 puta osetljiviji na svetlost od današnjih senzora (posebno onih ugrađenih u kamere mobilnih telefona) i napravljen je od grafena, posebnog materijala, "izvedenog" iz karbona. Ovaj materijal ima strukturu saća, pa je savitljiv poput gume, otporan je na toplotu poput dijamanta i bolji je provodnik od silikona.

Grafen je jednoatomski sloj mineralnog grafita i već sada ima status materijala budućnosti. Fizičari Andre Geim i Konstantin Novoselov dobili su 2010. godine Nobelovu nagradu za istraživanja, rad i razvoj grafena.

Zahvaljujući upotrebi tog materijala foto-senzori će biti jeftiniji, kvalitetniji i savitljiviji, a moći će da se koriste u svoj potrošačkoj foto opremi, kao i u uređajima posebne namene, poput satelita, visokorezolucijskih kamera i sličnim.

Kako su objasnili u istraživačkom centru, novi foto-senzor ima bazu od grafena, koja je poboljšana nanostrukturama, koje se ponašaju kao sakupljači svetlosti, zbog kojih ona ostaje “zarobljena” unutar senzora, pa svetlost ostaje u njegovoj unutrašnjosti daleko duže nego u običnim sentzorima.

Istraživači ss Tehnološkog Univerziteta iz Singapura, koji su već napravili i prvi radno sposoban senzor, nadaju se da će industrija potrošačke elektronike prihvatiti izum kao budući trend i pomoći u njegovom usavravanju i razvoju.

Izvor: kurir.rs

Pogledajte još