Šešelj: Nikolić je moj saučesnik

Pritvoreni lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj svedočio je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću pred haškim Tribunalom, da je cilj te stranke formiranje Velike Srbije u kojoj bi postojalo "nacionalno jedinstvo i bratska sloga Srba-pravoslavaca, Srba-katolika, Srba-muslimana i Srba-ateista".

Šešelj je, kao svedok Karadžićeve odbrane, ponovio da bi u tu Veliku Srbiju ušli veliki delovi Hrvatske, uz "srpsku Bosnu, srpsku Hercegovina, srpsku Makedoniju, srpsku Crna Goru".

"To je bio i ostao moj generalni cilj, ali ne generalni cilj Srbije i srpskog rukovodstva... To je cilj Srpske radikalne stranke, nijedne druge partije", rekao je Šešelj dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Alan Tiger.

Sa sadašnjim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Šešelj je, kako je izjavio, "sve zajedno radio" tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, i rekao: "Ako sam ja umešan u ratne zločine, onda je Tomislav Nikolić moj direktan saučesnik".

Za potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića kazao je da je bio "dobrovoljac SRS kod Slavka Aleksića na Jevrejskom groblju" u Sarajevu i da je zatim radio na TV Pale.

Šešelju koji je u sudskom pritvoru od februara 2003, kada se dobrovoljno predao, Tribunal će 30. oktobra izreći presudu po optužnici za zločina nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. godine.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95.

Potvrđujući da je u ratove u Hrvatskoj i BiH slao dobrovoljce SRS, Šešelj je kazao da su "svi iz vlasti Srbije" bili "punih hvale" za njegove dobrovoljce. "Ja sam ovde 11 godina i nisu mogli da nađu nikakvu konkretnu vezu mene i dobrovoljaca SRS sa ratnim zločinima.Takve veze nema", ocenio je on.

Tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević pružio je, po Šešeljevim rečima, ključnu pomoć Srbima u Hrvatskoj i BiH. "Bez pomoći Srbije, ni Republika Srpska, ni Republika Srpska Kraijna ne bi mogle opstati", ocenio je Šešelj, uz opasku da oslobađajuće presude izrečene generalu Momčilu Perišiću i zvaničnicima SDB Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija pokazuju da ni Tribunal tu pomoć "nije inkriminisao".

Nazivajući bosanske Muslimane "Srbima koji su prešli na islam", Šešelj je izjavio da i danas misli da je Drina reka koja prolazi kroz "srce Srbije".

"Granica na njoj je veštačka i ne može opstati... Niko ne može trajno podeliti srpski narod" rekao je Šešelj i izneo da "i danas misli" da je "ogromna većina Hrvata sledila režim" predsednika Franje Tuđmana i njegovu "klerofašitičku, ustašku ideologiju".

Iz BBC-jeve serije "Smrt Jugoslavije", tužilac Tiger prikazao je Šešeljevu izjavu da mu je direktno Milošević 1992. tražio da šalje dobrovoljce u BiH; da je napad na Zvornik u aprilu te godine bio "planiran u Beogradu" od "ključnih ljudi SDB Srbije" i da je Simatović bio "izvršilac", kao i da su "pod komandom" tajne policije bile "crvene beretke",dobrovoljci SRS, paravojska Željka Ražnatovića-Arkana, te "žute ose".

Nazivajući tu svoju izjavu "prenaglašenom" usled tadašnjeg sukoba sa Miloševićem, Šešelj je potvrdio da je "100 dobrovoljaca SRS" učestvovalo u napadu na Zvornik, ali "pod komandom JNA" čije su specijalne jedinice "nosile crvene beretke".

"Mi smo mislili da je to Frenki, a posle smo saznali da je JNA... Meni je bilo pogodno da napadnem Frenkija", rekao je Šešelj. Za "žute ose", kako je kazao, naknadno je saznao da je su bili pod kontrolom "vojne službe bezbednosti".

Ražnatovića su, po Šešelju, za napad na Zvornik platile lokalne srpske vlasti, a grad su "oslobodili" JNA i dobrovoljci SRS, pošto su "arkanovci" to pokušali i "dobili po nosu".

Pošto ga je tužilac podsetio da je, uoči rata, pretio proterivanjem Muslimana do Anadolije, Šešelj je tvrdio da se to odnosilo na "panislamiste, a ne sve Muslimane". "Pozivao sam Muslimane da se ne upuštaju u rat sa Srbima, da će najviše stradati. I stradali su - od 100.000 žrtava, 50.000-60.000 su Muslmani. Hteo sam da ih odvratim od rata i otcepljenja BiH... Nije se bez volje Srba mogla BiH otcepiti od SFRJ... Moje pretnje bile su sračunate da ne dođe do rata", rekao je Ssešelj.

Pretnje Hrvatima Šešelj je objasnio rekavši da se zalagao za oduzimanjem teritorije Hrvatska kazni za genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu. "Ali, ni u jednom mom govoru nema: 'Ajde, ubijajte kao što su oni nas ubijali' ", rekao je on.

Odgovarajući na dodatna pitanja Karadžića, Šešelj je tvrdio da Karadžić nije imao nikakvog uticaja na napad na Zvornik, za razliku od Biljane Plavšić, po čijoj je preporuci pozvana Ražnatovićeva paravojska i koju je nazvao "ludom ženom".

Negirajući postojanje udruženog zločinačkog poduvhata za progon Hrvata i Muslimana iz delova Hrvatske i BiH koje su Srbi smatrali svojim, Šešelj je premeštanje stanovništva pripisao "prirodnoj podeli".

Posle Šešelja, u Karadžićevu odbranu danas je svedočio i francuski književnik Iv Bataj.

Bivši ministar odbrane RS Dušan Kovačević sutra će nastaviti danas započeto svedočenje.

Izvor: Beta

Pogledajte još