London: Dvogodišnjak postao član Mense (VIDEO)

Da nije kao ostala deca roditelji su bili potpuno uvereni kada je sa 23 meseca sam naučio da koristi toalet, pošto je pročitao jednu knjigu koju su im poklonili prijatelji. Nakon toga odveli su dečaka na test intelingencije.

Ono što je pokazao test samo je potvrdilo verovanje roditelja: mali Adam je ostvario rezultat 141 - veći nego mnogi predsednici Amerike.

Nakon toga primljen je u Mensu, gde je postao najmlađi muški član sa nepune 2 i po godine, ali ipak nije osvojio titulu najmlađeg člana ovog udruženja jer je devojčica Alis Amos imala mesec dana manje kada je primljena u Mensu.

Adam je sa 9 meseci naučio da čita, trenutno je sposoban da izgovori više od 100 reči, na engleskom ume da broji do 1.000 a na španskom i engleskom jeziku do 20.

Sa godinu dana je već mogao da prepozna zemlje po njihovom obliku i stavi ih na pravo mesto u slagalilci koja je namenjena odraslima, a, na radost svojih roditelja, naučio je da sam koristi toalet nakon što je pročitao jednu knjigu koja je vodič roditeljima kako da dete naviknu na nošu.

Gospođa Kirbi kaže da je počela da mu čita Šekspira u prvim mesecima trudnoće, iako kaže da su mu sada omiljene knjige Roalda Dala.

Imao je oko 9 meseci kada smo shvatili da je drugačiji od ostalih. Pokazivali smo mu karte sa rečima "nosorog" a on je umeo da životinju prepozna na fotografijama", kazala je ona dodajući da su ga ohrabrivali da bude radoznao još od prvih dana, ali da je u većini slučajeva vođen sopstvenim nagonom za znanjem.

Vrlo je radoznao da sazna što više, brzo mu dosadi kada ne čita, piše li ne sastavlja slagalicu. Očeklivali smo da će te osnovne stvari savladati pre ostale dece, ali to zaista nije posledica našeg insistiranja, već urođene radoznalosti. Pomalo se bojimo njegovog polaska u školu jer ga ono što će tamo moći da dobije sigurno neće zadovoljiti", dodaje ona.

Mali Adam je na takozvanom Stenford-Binet-ovom testu - jednom vidu kviza koji meri pet faktora saznajnih sposobnosti imao rezultat 141, što ga je svrstalo u jednog od ukupno 19 britanskih članova Mense koji su u predškolskom uzrastu.

Izvor: telegraph.co.uk via B92

Pogledajte još