Zatražen pritvor za Bubala

U Tužilaštvu za organizovani kriminal završeno je saslušanje osmoro osumnjičenih u slučaju Luke Beograd koj je juče policija privela u slučaju "Luke Beograd“.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže za B92 da je Tužilaštvo sudiji za prethodni postupak predložilo da se svim osumnjičenima odredi pritvor u cilju neometanog vođenja krivičnog postupka.

Tužilac je rekao da se za krivično delo zloupotreba službenog položaja, osim Bubala, tereti i bivši direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević, bivši izvršni direktor te agencije Goran Mrđa, bivši direktor Centra za tržište kapitala u toj agenciji Aleksej Misailović, bivši direktor Akcijskog fonda Srbije Aleksandar Gračanac, kao i bivša direktorka Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović.

Naredbom o sprodvođenju istrage, bivši direktor Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslav Drobac i bivši finansijski direktor tog privrednog društva Dušan Kosovac, terete se za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

"Tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak uputilo predlog da se svim osumnjičenima radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka odredi pritvor", dodao je Radisavljević za B92.

Radisavljević očekuje odluku do kraja dana ili sutra ujutru.

Oni su osumnjičeni da su zloupotrebili službeni položaj prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd, čime je država oštećena za više od 5,7 miliona evra.

Za krivično delo zloupotreba službenog položaja zaprećena je kazna do 12 godina zatvora, dok je za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Bivši ministar privrede i privatizacije Predrag Bubalo, koji je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja načinivši propuste u nadzoru nad prodajom državnih akcija Luke Beograd, kao i još sedam osoba privedeni su u nastavku rasvetljavanja zloupotreba u 24 sporne privatizacije.

Bubalo tvrdi da nije kriv. Njegov advokat, Zoran Ateljević je ranije rekao za B92 da je sada na tužiocu da donese odluku da li će biti pokrenuta istraga.

"Ja očekujem da će takva naredba biti doneta, očekujem da će uz tu naredbu biti stavljen zahtev za određivanje pritvora. Sudija za prethodni postupak posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu mora povodom tog predloga, ukoliko bude stavljen, saslušati gospodina Bubala i naravno saslušati stav odbrane Bubala. Tek nakon toga može se odrediti mera pritvora, a odbrana će, ukoliko bude bilo određeno sasvim sigurno podneti žalbu", rekao je Ateljević.

Bivši ministar, je u odbrani, prema rečima njegovog advokata, rekao da nije imao "umišljajna" saznanja o bilo kakvim protivpravnim radnjama drugih lica u vezi sa privatizacijom Luke Beograd, niti o realnoj ili bilo kakvoj drugoj vrednosti akcija.

Oni se sumnjiče da su od marta 2004. godine do 30. septembra 2005. godine izvršili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni se terete da, suprotno zakonskim i podzakonskim aktima i internim propisima Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda, nisu izvršili analizu ponuđene cene za kupovinu akcija i vrednosti akcija "Luke Beograd".

Bubalu se stavlja na teret da je kao ministar za privredu, iako je znao da je knjigovodstvena vrednost akcija ispod realne vrednosti, da je u toku nova procena i da se očekuje znatno veća vrednost akcija, nije naložio stručnim službama Ministarstva da izvrše nadzor nad radom Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda.

Na teret mu se stavlja da je propustio da naloži da se preispitaju odluke i nalog za prodaju akcija, da zahteva izveštaje i podatke na osnovu kojih su donete odluke i nalog, da upozori na uočene nepravilnosti i odredi mere i rok za njihovo otklanjanje i koristeći druga opšta ovlašćenja u nadzoru nad radom, predloži vladi mere za koje je ovlašćen, i tako spreči da se realizuje prodaja akcija iz paketa Akcijskog fonda.

Osumnjičeni se terete da su omogućili da knjigovodstvena vrednost utvrđena 1998. godine bude iskorišćena kao kriterijum minimalne cene kod ponude za preuzimanje, koja je u trenutku podnošenja ponude za preuzimanje bila niža od realne vrednosti akcija.

Na taj način su, kako se sumnja, prijavljeni omogućili kompaniji "Vorldfin" da kupi akcije "Luke Beograd" po ceni znatno nižoj od stvarne vrednosti, čime je toj kompaniji pribavljena korist od najmanje 5.700.920 evra, na štetu budžeta Srbije.

Iz vlade stigla podrška za privođenje Serija hapšenja u aferi Luka dobila je podršku iz Vlade Srbije - ministarka Zorana Mihajlović pozdravlja borbu protiv korupcije. "To je posao pre svega policije, pravosudnih organa i ja im ovom prilikom pre svega čestitam i podržavam sve što se radi na tom polju. Posebno mi se dopada to, a ja sam običan građanin ove zemlje, to što nema nikakve selektivnosti. Ne mogu da ne pomenem jednu hrabru Vericu Barać koja se itekako borila i pričala o toj luci i sve novinare koji su se time bavili. Pod sumnjom da su zloupotrebili službeni položaj, juče su, pored nekadašnjeg ministra Bubala, člana DSSa, privedena i tri bivša čelnika Agencije za privatizaciju, dva čelnika Akcijskog fonda i dvoje bivših rukovodilaca Luke Beograd.

Izvor: b92

Pogledajte još