Srbija spasava stepskog sokola: Upoznajte sokolicu Vidu (VIDEO)

Stepski soko je na crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode. Procenjuje se da ih je oko 500 u čitavoj Evropi.

Radi povećanja populacije, poslednjih desetak godina se sprovodi međunarodni program praćenja tih ptica preko satelita, u koji se sada uključila i Srbija, prenosi Radio-televizija Srbije.

Akciju su zajedno sproveli Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, mađarsko Društvo za zaštitu ptica i prirode i ekipa Elektromreže Srbije, koja je u poslednjih desetak godina na dalekovodima postavila stotinak specijalnih platformi za gnezda ovih izuzetno ugroženih ptica.

"On već jeste strogo zaštićena vrsta na papiru, proglašenjem od strane države, ali potrebno je sprovesti direktne i neposredne mere zaštite svakog pojedinačnog para. Njih je zaista jako malo. U Srbiji manje od 20 parova ove vrste se još uvek gnezdi", kaže jedan od ornitologa.

Deset odsto evropske populacije stepskog sokola gnezdi se u Srbiji u neprirodnim uslovima.

Specijalista za ptice grabljivice iz Mađarske, Maćuš Promer, kaže da intenzivna poljoprivreda i upotreba pesticida dodatno ugrožavaju ovu veličanstvenu pticu.

"Iako populacija na globalnom nivou ne stoji dobro, možemo reći da se ona u karpatskom basenu i Panonskoj niziji, uključujući i ovaj deo u Srbiji, ipak malo poboljšava", navodi Promer.

Podaci sa Vidinih leđa pomoći će ornitolozima da utvrde detaljnije činjenice o životu ovih ptica.

Stepski soko izgubivši svoja prirodna staništa, visoka napuštena stabla, okrenuo se onome što mu je čovek ponudio - dalekovodima.

Sa jednog od njih, iz srca Bačke, za koji dan poleteće i junakinja ove priče sokolica Vida i nadamo se godinama davati potomstvo, strelovite letače i neustrašive lovce.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još