Vrhovni sud SAD glasao za gej brakove

Ispred zgrade suda u Vašingtonu okupilo se oko 1.000 pristalica istopolnih brakova, koji su oduševljeno pozdravili odluku da zakon DOMA (Deffence od Marriage Act) bude odbačen.

"DOMA je neustavan akt koji ima za cilj da naruši jednakost i slobodu svih građana, garantovanu Petim amandmanom" Ustava, navodi se u saopštenju suda i dodaje da DOMA tretira ljude koji žive u istopolnom braku kao manje vredne od drugih.

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je odluku i saopštio: "Narod smo koji je proglasio da smo svi rođeni jednaki - a i ljubav koju pružamo jedni drugima, takođe mora biti jednaka."

(old_image)

Odluka koju je danas doneo Vrhovni sud - koja nagoveštava uvođenje istopolnih brakova u Kaliforniji - znači odbacivanje shvatanja braka samo kao zajednice muškarca i žene, kako bi samo takvi parovi dobijali federalne povlastice kao što je odbijanje poreza.

Te povlastice, u nekim državama, ne važe za legalno venčane parove istog pola, jer su u suprotnosti sa federalnim aktom.

U SAD, 12 država i Distrikt Kolumbija priznaju istopolne brakove, ali oko 30 njih priznaje brak samo kao zakonsku zajednicu muškarca i žene.

Izvor: blic

Pogledajte još