Beograd: „Tikve“ Mihailovića u BDP-u, Vagner u Narodnom pozorištu

U minuloj sezoni 108.896 gledalaca videlo je 415 predstava sva tri ansambla našeg nacionalnog teatra. Taj broj bio bi možda i veći, da zbog požara pozorište nije bilo zatvoreno tri meseca - decembar, januar i februar, ocenio je v.d. upravnika Dejan Savić, na konferenciji za štampu održanoj u sredu. On je izrazio i zadovoljstvo što je šteta, nastala usled požara, brzo sanirana uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja i konstatovao da je nacionalni teatar prvi put u novijoj istoriji na putu da dobije sve potrebne dozvole za rad.

Po rečima Savića, sledeće sezone, jedna od obaveza pozorišta biće i saradnja sa teatrima u regionu, a posle 20 godina i sa Splitom. U petak će biti potpisan i ugovor sa RTS-om, po kome će Javni servis prikazivati neke od predstava koje se više ne igraju. Pokušaće da obezbede i da se bar jednom godišnje direktno prenosi izvođenje nekog komada.

Svoje rezultate i planove predstavili su u sredu i direktor Drame Spasoje Ž. Milovanović, direktor Opere Dejan Miladinović i direktor Baleta Konstantin Kostjukov. Tako se čulo da Narodno pozorište za sledeću sezonu planira premijeru baleta „Krcko Oraščić“ na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, opera „In hok signo“, po libretu i u režiji Dejana Miladinovića, i „Holanđanin lutalica“ Riharda Vagnera, kao i obnovu „Travijate“ Đuzepea Verdija i „Toske“ Đakoma Pučinija.

Narodno pozorište će 144. sezonu završiti 30. Juna gala koncertom na Velikoj sceni. Na programu će biti popularne arije i dueti iz „Seviljskog berberina“, „Fausta“, „Italijanke u Alžiru“,“Don Paskvalea“, „Karmen“, „Travijate“, „Lučije od Lamermura“, „Don Karlosa“, „Trubadura“... Između ostalih, nastupaće solisti i prvaci Opere Ivan Tomašev, Sanja Kerkez, Nataša Jović Trivić, Sofija Pižurica, Aleksandra Angelov, Aleksandar Stamatović, Dejan Maksimović, Vladimir Andrić, Dragoljub Bajić, Jadranka Jovanović, Nenad Jakovljević, Dušan Plazinić, Suzana Šuvaković Savić, Dragana del Monako, Jasmina Trumbetaš Petrović, Ana Rupčić Petrović i gošća iz Slovenije Pia Brodnik.

Dva beogradska pozorišta podvukla su u utorak crtu i sumirala svoje rezultate, pre nego što će spustiti zavesu za ovu sezone. Na Crvenom krstu i u Pozorištu na Terazijama, objavili su i planove za buduće predstave.

Beogradsko dramsko pozorište obeležilo je 65. rođendan i jubilarnu sezonu, ponovnim predstavljanjem komada kojima je tradicija započeta, ali i kroz scensku promociju novih tekstova. U skladu sa trenutnom situacijom u kulturi, kako kažu, oslanjajući se na sopstvene kreativne snage, pokušavaju da uspostave "tranzicioni" model produkcije, koji bi omogućio nesmetano funkcionisanje kuće.

Na Crvenom krstu, ipak, zadovoljni ostvarenim, planiraju šest premijera od septembra. U najavi najviše pažnje privlače dva naslova - „Kad su cvetale tikve" Dragoslava Mihailovića i „Večeras improvizujemo" Luiđija Pirandela (naslov ovog komada, mogao bi, kažu, da im bude i moto sezone).

Skidanja sa repetoara Jugoslovenskog dramskog 1969. dramatizacije Mihailovićevog romana u režiji Bore Draškovića, ostalo je upamćeno kao najčuveniji primer političke cenzure u vreme "titioizma". "Tikve" je deceniju i po potom na scenu Narodnog pozorišta postavila Vida Ognjenović, a režija kultnog komada na Krstu će biti poverena Marku Manojloviću. Pirandelovo remek-delo, koje se na ovoj sceni igralo osamdesetih godina u režiji Paola Mađelija, postaviće Milica Kralj.

Komad „Trpele", nastao po potresnim ispovestima zlostavljanih žena, koji je napisao u saradnji sa Milenom de Polo, režiraće Boban Skerlić, a dramu „Moj sin samo malo sporije hoda", hrvatskog pisca Ivora Martinića (naša publika zna ga po "Drami o Mirjani i ovima oko nje", uspešno izvedenoj u JDP pre dve sezone), na scenu Beogradskog dramskog postaviće Peđa Stojmenović. I u narednoj sezoni na repertoaru će se naći pobednički komad sa Konkursa za savremeni, urbani tekst neobjavljivanih autora, koji će biti raspisan 15. septembra.

U adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića na scenu BDP stići će i kultna američka filmska komedija snimljena 1955. u režiji Majkla Kertiza sa Hemfrijem Bogartom i Piterom Justinovim u glavnim ulogama - "Mi nismo anđeli". U beogradskoj postavci igraće Slobodan Boda Ninković, Marko Živić, Vladan Milić, Daniel Sič, Ljubinka Klarić, Pavle Pekić, Miloš Biković, Milan Čučilović, Dejan Matić Mata, Anja Alač, Filip Gajić.

Proteklu sezonu u Pozorištu na Terazijama obeležile su dve premijere, odlična posećenost i veliki uspeh "Zone Zamfirove" - rečeno je u utorak na konferenciji za novinare. Članove glumačkog ansambla, međutim, krajem jula, očekuje još i gostovanje sa predstavama "Glavo Luda" i "Čikago" na Festivalu mjuzikla u Opatiji.

Rukovodstvo ove kuće za narednu sezonu najavilo je dve premijere „Ženidba i udadba", po Sterijinom tekstu, i srpsku verziju brodvejskog klasik-mjuzikla „Viktor Viktorija". Reditelj Vladimir Lazić već je započeo probe „Ženidbe i udadbe", a premijera se očekuje krajem oktobra. Na sceni će, kako je najavljeno, pevati i igrati Ljiljana Stjepanović, Mina Lazarević, Duško Radović i drugi, dok će muziku komponovati poznati roker Momčilo Bajagić Bajaga.

Jugoslovensko dramsko pozorište je u protekloj sezoni imalo četiri premijere: „Samo neka bude lepo“ Doroti Parker u režiji Marka Manojlovića, Šekspirov „Otelo“ u režiji Miloša Lolića, Andrićeva „Gospođica“ u režiji Gorčina Stojanovića i  „Zločin i kazna“ F. M. Dostojevskog u režiji Ane Tomović.

U ovoj sezoni ponovo je otvorena scena Studio JDP, a ovo pozorište je obeležilo i jubilej -      65. godina JDP-a i 10 godina od otvaranja nove zgrade.

Ansambl JDP-a je najavio da tokom septembra počinje rad na predstavama „Zmajeubice“ po tekstu Milene Marković i „Prevara“ Harolda Pintera.
 

Pogledajte još