Metastazirala šatra i ružičasti Vidovdan

Nisam gadljiv na srpsku estradu. I to ne samo što mislim da tu ima da se proseje i nečeg kvalitetnog, već i iz čisto rodoljubivih razloga. Realno, Golubac na Dunavu ili Maglič na Ibru, nisu isto što i dvorci na Loari, niko neće da se potegne da upiše kurs srpskog zbog toga. Da nema estrade kako bi Slovenci i Bugari učili srpski?

Još od Breninih filmova u nastavcima domaću estradu vidim kao privredni potencijal u koji treba uložiti, nešto kao srpski Bolivud, izvoz šljaštećeg treša i slanje kripto poruka u region ... Kad se završi poslednji takt vi ćete se probuditi ... puc. I prc. Ako me kontate? I RTS bi mogao da snimi tv novelu o Dušanu Silnom. Ili možda ipak bolje o Milutinu, zbog zapleta. Imao je pet žena. Ljiljana Habljanović da bude saradnik na scenariju, Marijana Mateus da radi kostime. I, da, Severina je kao high art? Važi.

(old_image)

Ne mislim da su Ceca, Jeca & co uzrok. Mislim da su posledica. Daleko od toga da pokrovitelji, prema svom ukusu i ideološkom programu, nisu prepoznali potencijal i podržali. Ali, ne mislim da je seme palo na pogrešno tlo i tu samoniklo uprkos nepovoljnim klimatskim uslovima. Njiva je bila dobro pođubrena. I to stajskim, bio đubrivom. Bogme i osveštana. Krimi rad.
Mene je, kao istoričara umetnosti (da potegnem alibi za ovu dvonedeljnu zabavu po mrežama povodom Ušća) najviše zanimala simbolična ravan čitavog ovog estetsko-ideološkog zbrljomulja.

Jeca peva na Cecin rođendan. Otkazuju joj bakdrop zidovi. Kod Jece se to, inače, odmah primeti, jer je ona, kažu, performer. Malo je teže uočiti kad peva a kad falšira. Kod Cece se, pak, to odmah uoči, ali je malo teže oko video bimova. Pošto se kod nje ne zna da l’ je do tehnike il’ je takav snimak. Samoproklamovana diva pretedent versus dive koju je nacija izvikala i na štit podigla. Štit je vidovdanski, s orlovima i ocilima, a Ceca je nova Milica, Lazareva udova, Ušče je Kosovo polje ... sve to simbolično, na Vidovdan.

Publiku čine statisti iz spota za predizbornu reklamu Dveri i pederi. Ako tu ima neke razlike. Obe su, naime, i Jeca i Ceca, srpske gej ikone. Cecini gej fanovi ljube grešnika al odbacuju greh, Jecini ljube i greh i grešnike. I Ceca, prikladno, ćuti. Kao što i inače, seljački mudro o svemu i ćuti. Simbolička ravan je dublja nego što se čini na prvi pogled. Vidovdan je ružičast ne samo zbog toga što ga uživo prenosi Pink, već i što je na Vidovdan leta gospodnjeg 1969, dakle tačno na 580-godišnjicu Kosovskog boja (ne budite naivni da je sve to slučajno!) u njujorškom Grinvič vilidžu izbila pobuna pedera protiv policije koja se smatra za najvažniji pojedinačni događaj u istoriji pokreta LGBT emancipacije. Vidovdan je, dakle, i praznik nacionalnog pomirenja između gay i str8 Srba ... naravno, onih iza četiri zida i vladičanskih dvora.

(old_image)

Neću sad o 150.000 ljudi na poljani. Ne možemo da imamo 150.000 posetilaca Narodnog muzeja, makar i na godišnjem nivou, iz prostog razloga jer i nemamo Narodni muzej. Niti će opera ikada da ima 150.000 prodatih karata. Postoji razlog što se masovna kultura tako zove. I to je ok.

A i iskreno, ko premijera, Cecinog zemljaka, može da zamisli u operskoj loži? Kod Cece su i on i ono jagodinsko krme kome samo još Mocart i Betoven pevali nisu (možda dogodine na Ušću ako Mrkonjiću pretekne neki fond?) mogli da otkopčaju dugme na pantalonama i opuste salo. Garant je bilo i nešto da se nabode. Gle, vi odma’ ... na čačkalicu, naravno. Ionako je sve bilo ko u šatri. Metastaziranoj. U komentarima po netu jedan kaže – super je bio koncer. Ne znam da l’ je mislio koncert il’ kancer. Ili i jedno i drugo, pa napravio kovanicu, ko kad prestolonaslednik kaže da je Srbija njegova postojebina (što je valjda postojbina i vukojebina u jednom). Indeed.
Metastaza a bogme i mutacija. To me jedino brine. Opet simbolično, i politički i kulturno, Srbija je Žitorađe u metastazi. A vas brine GMO.

Komentari su, inače, najzabavnija stvar u vezi ovog zbrljomulja srpske stvarnosti. Bogte, koji bipolarni šizofreni rascep ... četnici i partizani, Crvena Zvezda i Partizan, SNS i LDP, Peščanik i Vaseljenska TV, EU i Rusija, ćirilica i latinica, Jeca i Ceca ... kuglice jednog te istog penduluma koji jednu drugu udaraju i pokreću u beskonačnom ritmu besmisla ...

Ok je Ušće (koje god da je vaše) šteta samo što muzej Moderne umetnosti na njemu ne radi. Ne brine me muzika, brine me metastaza namesto evolucije, skučenost izbora i tesne mentalne matrice. Šatro, dva pola potpuno iste priče.

I tek da budete što maštovitiji u komentarima, Stilista je zajebo Cecu s Kylie stajlingom i u spotu (Red Blooded Woman) i s ogrtačem na sceni (Slow, Aphrodite: Les Folies Tour) koji je skinula onako kafanski (a i kako bi drugačije, s onolikim silikonima) i zavrljačila u masu. Pokrov svete Cece.

Pogledajte još