Na političkim naukama i psihologiji najveća konkurencija

Prema broju prijavljenih u odnosu na upisne kvote, najteže će ove godine budućim brucošima biti da upišu studije na budžetu na Fakultetu političkih nauka, gde je na jedno mesto konkurisalo čak 6,6 kandidata.

Na Filozofskom fakultetu na odseku za psihologiju konkurisalo je pet kandidata na jedno mesto jer primaju 78 budžetskih brucoša, a prijavilo se njih 416, kao i na Fakultetu bezbednosti gde 5,2 brucoša konkuriše na budžetsko mesto.

Slede FON, Stomatološki, Matematički, Ekonomski, Elektrotehnički i Medicinski, gde je tri studenta na jedno budžetsko mesto.

Sve svoje znanje trebalo bi da pokažu na prijemnom ispitu svi koji su konkurisali na softversko inženjerstvo na ETF-u, rudarsko inženjerstvo na Tehničkom fakultetu u Boru, agronomiju na Poljoprivrednom i na Fakultetu bezbednosti, jer je prošle godine na tim smerovima prag za prolazak na budžet bio iznad 90 poena, a predvodi ETF sa 97,54 boda.

Tradicionalno, najveći broj studenata dokumenta je predao na Pravnom fakultetu, njih čak 1.632, na Filološkom njih 1.617, a slede Ekonomski, FON, Filozofski i ETF sa 1.057 prijavljenih kandidata.

Najmanje strahuju svršeni srednjoškolci koji su konkurisali na veterini, fizičkoj hemiji, fizici, na pravoslavnom, šumarskom i tehnološko-metalurškom fakultetu, jer je broj prijavljenih približan ili čak i manji od broja raspoloživih budžetskih mesta.

Ove godine poraslo je interesovanje za IT smerove, pa je ETF povećao i upisnu kvotu sa 560 na 600 brucoša, a ove godine prijavljeno je 70 više zainteresovanih. Matematički fakultet takođe beleži porast broja zainteresovanih, koji su se u najvećem broju odlučili upravo za smer računarstvo i informatika.

Izvor: Blic

Pogledajte još