Beč: Zbrka oko Moralesa i Snoudena

Predsednik Bolivije Evo Morales konačno je, nakon 13 sati provedenih u Beču, poleteo sa tamošnjeg aerodroma. Njegov put mogao je biti nastavljen tek kada je stigla i poslednja dozvola za prelet aviona preko Španije.

Sve je počelo kada je avion bolivijskog predsednika Eva Moralesa najpre preusmeren, zbog sumnje Francuske i Portugala da se u njemu krije bivši službenik CIA, koji je obelodanio koga je sve američka služba NSA godinama prisluškivala, čime je izazvao međunarodnu pažnju i zbog čega ga sada traže u SAD.

Kada su konačno Francuska, Portugal i Italija dozvolile prelet avionu, on je sleteo u Beč. Avion bolivijskog predsednika proveren je od strane pripadnika pogranične policije, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije. Portparol šefa austrijske diplomatije Mihaela Špindelegera Aleksander Šalenberg rekao je agenciji APA da se radilo o „dobrovoljnom pregledu“.

U avionu predsednika Bolivije su bili samo šef države i njegova šest saradnika, kojima su prekontrolisani pasoši. Bivši američki obaveštajac Edvard Snouden nije bio u avionu, podvukla je portparol Ministarstva Izabela Pešl. Ona je dodala da je planirano da se Morales sastane sa Špindelegerom, pošto je u vezi odbijanja dozvole za prelet više evropskih zemalja, šef bolivijske države zamolio za susret.

Predsednik Austrije Hajnc Fišer ranije danas je izjavio da su sada stvoreni uslovi da Morales nastavi let. On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Moralesom, rekao da je došao na aerodrom da bi se lično uverio da „se sve korektno odvijalo tokom boravka bolivijskog predsednika u Beču“.

Poslednje odobrenje za poletanje Moralesovog aviona čekalo se iz Španije, a sada je i ono stiglo, doduše posle više sati razgovora i pegovora sa španskim vlastima. Kako prenose AFP i španski mediji, španske vlasti odobrile su, nakon intervencije Beča, predsedničkom avionu sletanje na ostrvo Gran Kanarija, gde će biti dopunjeni rezervoari za dalji let do La Paza.

Španija je inače ranije tražila kao uslov za odobrenje dozvole za prelet inspekciju Moralesovog aviona, ali je Morales taj predlog odbio, jer bi to značilo kršenje međunarodnog prava. „ Nisam kriminalac“, dodao je Morales. On se posebno zahvalio Austriji na solidarnosti, a predsednik Fišer nazvao je bolivijskog kolegu „dobrim prijateljem Austrije“.

Morales je inače bio na povratku sa sastanka proizvođača prirodnog gasa u Moskvi, gde se u tranzitnoj zoni na aerodromu Šeremetjevo od 23. juna nalazi i Snouden, koji je ranije zatražio azil u toj zemlji, pored drugih zemalja kojima se iz istog razloga obratio.

S druge tsrane, zabrana evropskih zemalja da Moralesov avion uđe u njihov vazduši prostor izazvala je nezadovoljstvo u Latinskoj Americi među političarima i među građanima.

Ministar spoljnih poslova Bolivije David Čokeuanka kritikovao je "neosnovane priče o Snoudenovom prisustvu u tom avionu" i rekao da ne zna ko je izmislio "ovu ogromnu laž".

On je rekao da će La Paz zatražiti objašnjenje od Lisabona i Pariza, ističući da su prekršena međunarodna pravila o avio saobraćaju, kao i da je time bio ugrožen život predsednika Moralesa.

Zbog peripetija predsednika Moralesa negovodovali su zvaničnici Ekvadora i Venecuele, a u La Pazu je nekoliko desetina ljudi protestovalo zbog odbijanja Pariza da otvori svoj vazdušni prostor za predsednika Bolivije.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Bolivije rekao je da Morales, posle noći provedene u jednom bečkom hotelu, danas treba da nastaviti put za La Paz.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još