Zdravstvena organizacija: Delovati protiv gojaznosti

Manje masti, soli, šećera u ishrani i više podsticaja za fizičke aktivnosti treba da vode ka smanjenju prevremene smrtnosti usled ovih oboljenja do 2025. godine.

Ministar zdravlja Austrije Alojz Šteger je izrazio zadovoljstvo radom skupa, na kojem je, kako je objasnio, prvi put u evropskom regionu SZO usvojena zajednička strategija u oblasti ishrane.

"Sve zemlje su sada pozvane da izrade sveobuhvatnu strategiju u oblasti ishrane, a mi smo u Austriji taj korak preduzeli još 2010. godine“, kazao je on.

„Priznajemo da zdrava ishrana može doprineti postizanju ciljeva kod nezaraznih bolesti. To obuhvata smanjenje od 25 odsto prevremene smrtnosti ovim oboljenjima do 2025. Posebno smo uznemireni zbog brzog rasta gojaznosti kod dece”, navodi se u Bečkoj deklaraciji.

U ovom dokumentu se zahtevaju investicije u programe prevencije, borba protiv socijalne neravnopravnosti, u vezi pristupa zdravstvu i namirnicama.

Takođe se traže mere koje bi uticale na najvažnije faktore rizika kao što su svakodnevne previsoke vrednosti kalorija koje se unose u telo, previše masnih kisela, trans masti u namirnicama, previše šećera, soli, i premalo unošenja voća i povrća.

Kancelarija SZO za Evropu treba da podstake izradu strategije za propagiranje fizičkih aktivnosti i novog akcionog plana u vezi ishrane.

Građani Evrope treba u budućnosti da budu u boljoj mogućnosti da donose odgovorne odluke što se tiče proizvoda koje kupuju kroz više informacija i bolje deklaracije proizvoda.

Konferenciji u Beču prisustvovao je državni sekretar Ministarstva zdravlja prof.dr Vladimir Đukić, koji je ukazao da najviše zabrinjava što je 15 odsto školske dece u Srbiji izrazito gojazno.

Konferenciji u Beču prisustvali su ministri zdravlja i predstavnici Ministarstava 53 zemlje članice SZO za evropski region, kao i međunarodni eksperti u oblasti ishrane i hroničnih nezaraznih bolesti, posmatrači i predstavnici međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva.

Zdrava ishrana je ključ dobrog zdravlja, a trenutno loša ishrana, gojaznost u visokoj meri podstiču nezarazne bolesti, koje izazivaju osam do deset odsto smrtnih slučajeva u evropskom regionu SZO.

Prema SZO u evropskim regionima koje pokriva ova organizacija 50 odsto stanovništva ima problema sa prekomernom telesnom težinom, a 20 odsto pati od gojaznosti.

U Austriji, zemlji domaćina skupa, je 24 odsto dece uzrasta od 14 godina gojazno, a kod stanovnika između 18 i 64 godine to je čak 40 odsto.

Izvor: B92

Pogledajte još