Dežer: Puno izazova pred Srbijom

Dežer, koji je na kraju mandata kao šef Delegacije EU u Srbiji, rekao je za B92, da je na lokalnom rukovodstvu da vidi kako će voditi proces ulaska Srbije u EU.

On je dodao da su očekivanja od Srbije jasna, da EU želi da ona bude u potpunosti spremna za članstvo u Uniji i sposobna da preuzme odgovornosti za dobrobit građana.

"Ne volim da govorim o uslovima, ali očekivanja su jasna. Želimo da Srbija bude potpuno spremna za članstvo u EU, sposobna da preuzme odgovornost za dobrobit svojih građana. Javne nabavke, korupcija, pravosuđe i državna uprava...puno izazova postoji i u slučaju Srbije proces normalizacije sa Kosovom"
, rekao je Dežer.

On je dodao da je tokom njegovog mandata politika proširenja EU bila uspešna i da je EU srećna što joj se pridružila Hrvatska, dok su u isto vreme otvoreni pregovori sa Srbijom što je dobra poruka za region u celini.

Dežer je rekao i da je, kada je došao u Srbiju, bilo jako puno skepticizma da li EU zaista želi da se Srbija uključi u nju i da li će se nastaviti proširenje Unije.

"Kad pogledate unazad sve se to desilo. Koraci su se desili i sada smo taj poslednji korak pred učlanjivanje u EU načinili i počeo je proces pregovora", rekao je Dežer.

Srbiji, kako je rekao, predstoji otvaranje 35 poglavlja u pregovorima sa EU, sprovodjenje skrininga, uporedna studija zakonodavstva Srbije i EU, što su ozbiljni izazovi.

"To su važna pitanja - vladavina prava, borba protiv korupcije, medijska strategija, zakoni o antidiskriminaciji... Sa druge strane imamo i privredne reforme, da se reše problemi iz prošlosti, reforma penzionog i zdravstvenog sistema i da se vidi koje privredne potencijale Srbija ima i gde može da se investira"
, rekao je Dežer.

Izvor: blic

Pogledajte još