Deset kontrolorki pretučeno od početka godine

Od početka godine zabeleženo je čak 78 nasrtaja na kontrolore od kojih su u 25 incidenata kontrolori doživeli telesne povrede. Ovi podaci su još više poražavajući ako se ima u vidu da je Katarina deseta žena kontrolor koja je bila na meti napadača u 2013. godini i da policija još nije uhvatila izgrednike.

Putnicima u gradskom prevozu kartu pregleda ukupno 550 kontrolora “Bus plusa”, a svako od njih se barem jednom dnevno susreće sa neprijatnim situacijama na poslu. Problem njihovog zanimanja je taj što su često prvi na udaru nezadovoljstva građana i za situacije koje nemaju gotovo nikakve direktne veze sa “švercovanjem” u gradskom prevozu.

"Najviše problema zadaju nam sredovečni putnici koji su nezadovoljni prošlim, ali i budućim životom pa se dešava čak i da nas na naše “dobar dan” opsuju ili proklinju. Pošto sada radim linijsku kontrolu gotovo da sam upoznala većinu putnika pa mogu uglavnom da predvidim ko može da izazove incident u vozilu. U takvim situacijama pokušavam maksimalno da se pridržavam našeg kodeksa ponašanja u kojem se tačno zna kako i kojim rečima se obraćamo putnicima"
, kaže Jelena B, kontrolorka u autobusu na liniji 95.

Jelena naglašava da posle ovoliko incidenata kontrolori više strahuju za bezbednost svojih kolega nego što razmišljaju o svojoj sigurnosti.

"Takav je posao da nikad nisi siguran šta će se tačno dogoditi. Sve je relativno. Recimo, Katarinu znam kao vrlo kulturnu, finu i stabilnu devojku i ne mogu da verujem da joj se to dogodilo. Srećom, za dve godine rada nisam nijednom fizički napadnuta na poslu"
, priča Jelena.

Veljko Vlahović, direktor kompanije “Apex Solution Technology” kojoj je poverena naplata karata “Bus plus” sistema, kaže da je sa kolegama posetio pretučenu Katarinu.

"Na sreću, nema prelome, ali se otežano kreće. Osuđujemo sve napade na kontrolore, koji kao i bilo koji drugi zaposleni, u bilo kojoj firmi ne zaslužuju da na ovakav način budu ugroženi na radnom mestu, sa posledicama koje su mogle biti fatalne"
, izjavio je Vlahović za “24 sata”.

Izgovori švercera kao povremena razbibriga

ANEGDOTA - Tokom osmočasovne smene kontrolori doživljavaju različite neprijatne situacije pa im nemušti izgovori ili opravdanja švercera dođu kao razbibriga. "Sećam se da mi je jedna žena poturila personalizovanu kartu na kojoj je na mestu slike stajala vizitka. Kada sam sklonila tu vizitku na slici je bio muškarac sa brkovima. U šali sam uputala putnicu: “Jel ste ovo vi”, a ona mi je odgovorila: “To je moj muž, nije tuđ, valjda mogu da se vozim na njegovu kartu”, smeje se Jelena.

HRONOLOGIJA NAPADA NA KONTROLORE

- 9.7. 2013 Dvojica sredovečnih muškaraca oborili na pod i išutirali u leđa kontrolorku Katarinu S. (32) u autobusu na liniji 95 u Gandijevoj ulici
- 25.6. 2013 Povređen kontrolor na liniji 23 u Ulici Marijane Gregoran
- 6.6. 2013 Napadnut kontrolor na stajalištu kod Medicinske škole
u Ulici cara Dušana u Zemunu
- 18.3. 2013 Tri napada na kontrolore: na stanici autobusa 78 na Slaviji, na stajalištu 88-ice na Banovom brdu i kod Dušanovačke pošte
- 14.2.2013 Napadnuta kontrolorka u tramvaju na liniji 7 u blizini SKC-a, a napadač je nastavio da je udara i na stajalištu u Resavskoj ulici
- 13.2 2013 Muškarac više puta ošamario kontrolorku na stajalištu u Resavskoj ulici kod SKC-a
- 7.11. 2012 Kontrolor pao na ivičnjak i zadobio lakše povrede glave kada je na njega nasrnuo putnik bez karte na stajalištu na prigradskoj liniji 441
- 24.10. 2012 Nepoznati napadači pretukli kontrolora D.L. (19) na stanici autobusa na liniji 74 kod Sava Centra
- 17.8.2012 Nervozni putnik na liniji 95 metalnom šipkom udario je D.R, asistenta kontrolora, koji ga je upozorio da je ušao na pogrešna vrata u Gandijevoj ulici na Novom Beogradu

Đilas traži od policije da uhvate bar jednog napadača

Gradonačelnik Dragan Đilas zatražio je od direktora policije Milorada Veljovića da radnici MUP otkriju napadače na kontrolorku.

„Prekjučerašnji napad je deseti od početka godine na žene kontrolore, koje svoj posao rade pošteno i odgovorno, pri čemu policija ni jednog počinioca nije pronašla. Tražim od direktora policije Milorada Veljovića da napokon otkriju bar jednog, jer je nedopustivo da država nema odgovor na nasilje. Sramota je da se te stvari ili prećutkuju ili da od njih okrećemo glavu. Podsećam da su se 13. i 14. februara u samom centru grada kod Studentskog kulturnog centra dogodila dva incidenta, da je u prvom putnik išamarao kontrolorku, a da je sutradan na istom mestu muškarac šutirao njenu koleginicu. Potom je razvalio vrata tramvaja, izvukao je napolje i nastavio da je bije. Pobegao je kroz park ali do danas ni on nije uhvaćen. Tome moramo da stanemo na put”, rekao je Đilas.

Izvor: M.Tašković, 24sata.rs

Pogledajte još