Miša Vacić osuđen na godinu dana uslovno

Vacić je kažnjen uslovnom kaznom zatvora s rokom provere od četiri godine, tako da se kazna neće izvršiti ukoliko u tom roku ne izvrši novo krivično delo, javlja Tanjug.

Aktivista "Žena u crnom" Miloš Urošević koji od početka prati suđenje, ističe da su advokati odbrane neprestano odlagali glavne pretrese i da im je sudsko veće često izlazilo u susret.

"Prilikom iznošenja završnih reči, Miša Vacić je još jednom pokazao da se ne kaje za širenje rasne i druge diskriminacije, zagovarajući diskriminaciju nas svih, osoba čija egzistencija nije heteroseksualna, prilikom neodržane Parade 2009. godine, tako što je rekao da se on nada će sudsko veće suditi bez straha od nevladinih organizacija, kvalifikujući tako sve nas, koji se borimo za ljudska prava, kao izdajnike i kriminalce. Takođe, mi, kao aktivisti za ljudska prava, smo jako često bili onemogućeni da prisustvujemo glavnim pretresima, odnosno da uđemo u sudnicu, jer je publika, sa strane optuženog Miše Vacića, često stajala na vratima, ne dajući nam da uđemo unutra", kaže za Radio B92 Urošević.

Tužilaštvo je istaklo da je dokazano da je Vacić pozivao na linč i nasilje protiv pripadnika LGBT populacije, dok je odbrana navela da nema dokaza da je počinio bilo koje krivično delo.

Odbrana je u završnim rečima naglasila i da Vacić ne može da bude osuđen dva puta za isti događaj, podsetivši da je on prekršajno osuđen na 30 dana zatvora zbog organizovanja neprijavljenog skupa uoči Parade ponosa.

(Izvor: B92, Tanjug)

Pogledajte još